Ecco Le Marche

In Italië zegt een spreekwoord “Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” (Kerstmis met jouw familie, Pasen met wie je wilt). Bovendien organiseert men dan traditionele paasevenementen; de moeite waard om hiervoor op stap te gaan.

Hoe viert men Pasen, vooral in de Marche?

Net als in Belgie/Nederland zijn de belangrijkste paasdagen Goede Vrijdag (Venerdi Santo), Paaszondag (Pasqua) en Paasmaandag (Pasquetta, d.w.z. het “kleine Pasen”). Festiviteiten vinden echter ook plaats tijdens de hele Goede Week (Settimana Santa) voor Pasen.

Processies en passiespelen op Goede Vrijdag:

Op Goede Vrijdag gebeuren voornamelijk missen en processies, maar op sommige plaatsen zijn er ook zogenaamde rievocazione of rappresentazione , d.w.z. passiespelen.
Elke bezocht een paar jaar geleden de Rappresentazione in Sassoferrato en vertelde ons erover: een uitgebreid en indrukwekkend passiespel dat zich op verschillende locaties midden in de oude stad afspeelt; het publiek volgt letterlijk de actie. Omdat het een groter spektakel is, vindt het maar om de twee jaar plaats en dit jaar is het weer zo ver!

De toegang is gratis, maar voor wie meer achtergrondinformatie wil, biedt het VVV-kantoor rondleidingen achter de schermen van het Passiespel aan tot speciale Passiemenu’s in de restaurants van de stad.

Ook in Osimo en Loreto zie je indrukwekkende processies gevolgd door een dramatisch passiespel, met talrijke acteurs.
Bijzonder populair is La Turba in Cantiano, waar men, sinds de 16e eeuw, de terugkeer van de christelijke gemeenschap na onderdrukking door de Turken viert: een processie van mensen in historische kleding uit de tijd van de Passie van Christus, trekt door de stad, begeleid door vuurwerk, versieringen en streekproducten.

In Porto Recanati las Elke, dat er op Goede Vrijdag om 21.00 uur de visserstraditie “La Bara di Notte” start, genoemd naar de brancard waarop de dode Christus werd neergelegd na zijn lijden: met een groot houten kruis en een doodskist, gedragen door vissers, draagstoelen met beelden van de Madonna en de heilige Johannes, en nog een kruis verplaatst door in tuniek geklede mannen – allemaal grotendeels zonder kunstmatige verlichting. Deze traditie zou dateren uit de late 17e eeuw. Hier is een video van het evenement:

Typische Paasspecialiteiten en -gebruiken op Paaszondag en -maandag:

De Paaszondag start men lekker lui en in de Marche natuurlijk met lekker eten: in een eerder artikel vertelde co-blogger Laura ons over de paasontbijttradities en typische paasspecialiteiten van haar Marchigiaanse familie.

Paaseieren zoeken en eieren tikken:

Natuurlijk draait Pasen om het paasei als symbool van de opstanding van Christus en van het leven. Speciaal voor de kinderen is er paaseieren zoeken (Caccia alle uova – eierenjacht).
Ook doen ze hier aan paaseieren tikken als spel, genaamd “la Scoccetta”: je klopt de gekookte, gekleurde eieren tegen elkaar en wiens ei beschadigd is, verliest en vliegt eruit. De winnaar mag het ei van de verliezer houden.

In Urbania vindt het allemaal op grotere schaal plaats, wanneer de bewoners op Paaszondag en -maandag elkaar ontmoeten op Piazza San Cristofero, het centrale plein, en elkaar uitdagen om eieren te tikken. Omdat ze zowel de punt als de ronde achterkant van de eieren gebruiken, heet het spel Punta e Cul (Punt en Achterwerk).

Wat zou Pasen in de Marken zijn zonder Paas- gastronomie? Veel restaurants bieden traditionele paasmenu’s met meerdere gangen tegen vaste prijzen. Reserveer wel op tijd ! Maar let op, de porties zijn enorm! Want Pasen betekent tevens het einde van de 4 weken durende vastenperiode, de Quaresima.

Links en informatie over enkele evenementen :

Passiespel in Sassoferrato (21.15 uur)
Osimo Cristo Morto-processie (20.00 uur)
Loreto: Passiespel La Morte del Giusto (20.30 uur)
Cantiano: processie en passiespel La Turba (20.00 uur)
Porto Recanati: Goede Vrijdagprocessie La Bara (21.00 uur)
Urbania: eiertikken Punta e Cul (ochtend/overdag)

De aanvangstijden haalde Elke uit de respectievelijke websites, doch zonder garantie.

Buona Pasqua, Zalig Pasen !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *