Ecco Le Marche

Binnenkort staat de Italiaanse Nationale Feestdag van 25 april weer voor de deur, men viert dan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Italie. Overigens heeft men in Italie op 2 juni nòg een nationale Feestdag. Dan herinnert men eraan, dat na WOII ,de Italiaanse bevolking tussen het toenmalige Koninkrijk of een republiek konden kiezen. Wat de Belgen ook meemaakten. Alleen koos men in Belgie voor het voortbestaan van het koninkrijk, terwijl in Italie dit juist werd afgeschaft ten voordele van een republiek met een president.

De meeste Italiaanse steden, maar zelfs ook dorpen en/of gehuchten bezitten een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de gesneuvelden, meestal tijdens de beide wereldoorlogen. Op 25 april legt men er vaak kransen , waarbij de plaatselijke fanfare het Italiaanse volkslied speelt en natuurlijk ook het wereldberoemde partizanenlied Bella Ciao.

Naast monumenten, vindt men dikwijls parken, speciaal aangelegd als herdenkingsoord. We schreven al over een dergelijk park bij Monte San Vito. Deze herdenkt WOI.
In San Ginesio, in het zuiden van le Marche, ontdekten we nog een Parco della Rimembranza of delle Rimembranze (van de herinneringen/herdenkingen) gewijd aan de 2 oorlogen.

Zoals men op het bord leest, ontwierp men het park in de jaren 20, het fascistische tijdperk met veel aandacht aan de gesneuvelden van WOI. Men vindt er dan ook de typische ornamenten en beelden uit die tijd.

De archtitect van het park Guglielmo Ciarlantini ontwierp het park met allerlei symbolen:

Op het plan aan de ingang lezen we dat men een basiliekplan volgde, waarbij elke dennenboom een dode soldaat voorstelt. De paarse stippen blijken de gesneuvelden op het slagveld te zijn, de blauwe de soldaten gestorven tijdens de oorlog. De architect koos voor bomen om de onsterfelijkeheid en de opstanding weer te geven.

In het midden bevindt zich een monument, het altaar, de bomen errond symboliseren de gestorven officieren en diegenen die onderscheidingen kregen. De 2 cipressen ernaast stellen de 2 gouden medailles voor.

Na WOII kwamen de namen van de slachtoffers van die oorlog op het monument.
Via 2 gedenkplaten binnen de stadsmuren vernamen we, dat hier de partizanengroep Vera zeer actief bleek.

Het park vind je net buiten de stadspoort Porta Picena van San Ginesio. Ontdek hier de coordinaten.Ben je op 25 april in Italie of in le Marche? Wie weet maak je zo’n herdenkingsceremonie mee.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *