Ecco Le Marche

Een to visit lijst van le Marche opstellen ? Mondavio zou er zeker en vast in voorkomen.

Zelf bezocht ik de stad één keer, weliswaar al enkele jaren geleden, maar Laura kent deze gemeente op haar duimpje; ze neemt dan ook steevast iedereen die haar bezoekt naar Mondavio. Dus wilde ze er ook een artikel aan besteden.

Als je vanaf de vallei aankomt, kun je onmogelijk naast de majestueuze Rocca Roveresca kijken. De beroemde architect Francesco di Giorgio Martini bouwde het in 1482 in opdracht van de Della Rovere (machtige heersers van Urbino) Met zijn 8 zijden bleek het het perfecte bolwerk om vijandelijke aanvallen te vermijden eerder dan ze aan te moedigen.

Wandel onder de hoofdpoort de Porta San Francesco door en je vindt de ingang van de burcht aan de rechterkant. De Rocca wordt beheerd door vrijwilligers, die helaas geen dagelijkse opening kunnen garanderen.

Het is een bezoek waard, zeker met het wapen- en geschiedenismuseum erin gevestigd!

De Rocca bestaat uit de belangrijkste versterkte toren, de loopbruggen en een andere kleinere toren verbonden door een brug. Ze zeggen dat het van bovenaf gezien op een kruisboog zou moeten lijken, maar Laura weet niet of dit waar is!

In de hoofdtoren bevinden zich op verschillende verdiepingen replica van het typisch renaissance-dagelijks leven in het kasteel. Zoals de keuken bijvoorbeeld, waar de bedienden vroeger het brood in de oven bakten en de maaltijden voor de Heren bereidden, of de stallen waar de paarden werden verzorgd. Zelfs de martelkamer maakt deel uit van de tentoonstelling. Zo nu en dan kun je de openingen zien van waaruit de soldaten hun kanonnen richtten. Op de bovenste verdiepingen, in de grote zaal, vindt een feestelijk banket plaats.

Op de laatste etage ziet men verschillende artilleriewapens en harnassen uit de 8e tot de 17e eeuw. Van de zwaarden tot de schilden, van de maliënkolders tot de kruisbogen: je krijgt een idee van hoe moeilijk het moet zijn geweest om ten strijde te trekken! Iets verder bemerk je een rijke verzameling kanonnen op.

Maar de wapencollectie is nog niet klaar! Net buiten de Rocca, op wat ooit de buitengracht was, staan oorlogsmachines zoals katapulten, trebuchets (slingerwapens), bombardes (belegeringswapens) en beweegbare torens. Het zijn getrouwe reproducties n.a.v. Martini’s tekeningen.

Na het bezoek van de Rocca, raden we je zeker een wandeling door de steegjes en het centrale plein, Piazza Matteotti, aan. Daar kun je het klooster San Francesco betreden, waar zich de gemeentelijke Galerij bevindt.

Maar de echte verrassing, slechts een stap naar beneden aan de linkerkant: een stille, schaduwrijke tuin die toebehoort aan de Leopardi-school. Vanaf hier geniet je van een geweldig uitzicht !
De bar net onder de schaduw van enkele bomen vormt de perfecte afsluiting van een tour door Mondavio!


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *