Ecco Le Marche

Wie reeds in de regio le Marche rondtoerde, merkte het waarschijnlijk op: de romaanse abdijen bevinden zich altijd op afgelegen, bijzondere plaatsen. Lees ons artikel bijvoorbeeld over de 3 abdijen route.

Doch er bestaan uitzonderingen, de Abbazia Santa Maria delle Moie in Moie (deelgemeente van Maiolati Spontini) staat midden in een drukke winkelstraat. Natuurlijk bevond zich het gebouw oorspronkelijk ook in een zeer dunbevolkt gebied; het woord Moie vertelt het ons al want het betekent struikvegetatie in moerassig, vochtig gebied.

De Geschiedenis:

Waarschijnlijk was er al een klein gebouw in de 12 de eeuw, want de abdij vermeldt men voor het eerst in een document van 1201. Men spreekt dan van S. Maria plani Mollearum. Een uitbreiding vond plaats in de 13 de eeuw. De eenvoudige bouwstijl met rondbogen vertegenwoordigt de romaanse bouwkunst.

Tot 1456 verbleven er Benedictijnse monniken, doch hun aantal verminderde toen drastisch, zodat de abdij overging naar het Kapittel van de kathedraal van Jesi.
Verschillende verbouwingen volgden nog in de 16de, 17de en in de 18de eeuw. Zowel binnen als buiten de kerk, herinneren enkele gevelstenen ons aan die veranderingen.

Begin 1900 trachtte men het gebouw zoveel mogelijk zijn oorspronkelijk aspect terug te geven.

In tegenstelling tot vele kerken/abdijen in de omgeving, blijft dit gebouw meestal dagelijks open voor het publiek. Via een mooi versierd portaal stapt men de voormalige abdij binnen.

Het interieur:

De sobere stijl valt meteen op , wat het interieur toch indrukwekkend maakt.

Rechts verwelkomt ons nog een mooie 16de eeuwse fresco van Sint-Antonius abt, de beschermheilige van het vee.

Vervolgens valt onze blik op een houten kruis precies achter het altaar, het zou uit 1 boom bewerkt zijn in de 17de eeuw.

De blikvanger in deze kerk bestaat uit een miraculeus Mariaschilderij omlijst door een prachtig vergulden kader. Het is een kopie van een afbeelding uit de 18de eeuw, die de ronde deed van verschillende kerken. Overal waar men het originele te zien kreeg, maakte men een kopie ervan.

Dit Mariaschilderij verdween echter in 2006, waarbij na een dringende oproep van de toenmalige pastoor Don Gianni Giuliani en de burgemeester Giancarlo Carbini, men het terug vond, weliswaar zonder omlijsting. Gelukkig bevindt zich in Moie Virgilio Contadini, een ware meester in het ambacht van omlijstingen en die bereid is door middel van workshops zijn vaardigheden aan te leren. Hij slaagde erin om weer een prachtige kader te creeeren.

Vroeger hing er als altaarstuk een schilderij uit de 17de eeuw van de geboorte van Maria. Dit kan men bezichtigen in het diocesaan museum te Jesi. Doch een parochiaan Adelio Novelli schonk de parochie een kopie van het schilderij ter nagedachtenis aan zijn dochter.

Er staan nog moderne kunstobjecten, helaas zonder info:

Een bijzonder getalenteerde borduurster Marisella realiseerde een reproductie in borduurwerk van het architecturaal interieur van het midden -en zijschip van de kerk

De doopvont en een marmeren wijwatervat ontbreken zeker niet.

Een Tip:

Mocht je toevallig in Moie zijn, bezoek deze mooie abdij; op warme zomerse dagen zal het zeker afkoeling brengen ! Misschien op een dinsdagmorgen want dan is het markt in Moie.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *