Ecco Le Marche

Corpus Domini

Corpus Domini (Sacramentsdag) viert men in sommige Italiaanse steden met een Infiorata, of bloemenfestijn. Niet op de 2de donderdag na Pinksteren maar tegenwoordig op de 2de zondag na Pinksteren; de bevolking versiert dan de straten met heuse bloementapijten die varieren van geometrische figuren tot kopien van schilderijen !

Over onze Infiorata in Cupramontana schreven we al verschillende artikels, maar in le Marche vind je de bekendste Infiorata in de gemeente Castelraimondo in de provincie Macerata.

Castelraimondo

Alhoewel het gebied reeds bewoond was in de prehistorie en in Romeinse tijd, dateren de eerste officiele documenten uit 1311 wanneer de heer Raimondo di Attone di Aspello de heer Berardo di Gentile uit Camerino toestemming verleent om een Castrum Raymundi te bouwen. De toren of Casserò (38,3m) die men nog altijd ziet, bouwde men in 1382 op de oude basis uit 1311 en maakte deel uit van een wachttorensysteem in de strijd tussen Camerino en Matelica en San Severino Marche. De wachttorens van die laatste gemeente bespraken we in een vorig artikel.

Doch buiten de toren en delen van de stadsmuren blijft er niet veel meer over van het historische Castelraimondo, deels door de verschillende veldslagen en deels door aardbevingen waarvan die van 1799 wel hevig was. De meeste gebouwen die men ziet, bouwde men dan ook in de 19 de eeuw. Na een brand in 1906 voegde men een nieuwe straat met huizen aan het oudere gedeelte.

Het gemeentehuis en de Leeuwenfontein stammen ook uit de 19de eeuw en ernaast loopt dan nog een deel van de historische stadsmuren met nog enkele oude huizen. Doch na de aardbeving van 2016 blijft nog altijd een deel niet toegankelijk.(zoals het fokloremuseum)

Samen met mijn man Erik bezocht ik Castelraimondo net enkele dagen vòòr de Infiorata. De feestverlichting en de vaandels wapperden al boven de hoofdstraat Corso D’Italia waar de bloementapijten komen.

L’Infiorata

Deze traditie startte in 1993 en kende een groot succes, waardoor men het nu jaarlijks herhaalt. Net zoals in de andere steden met een Infiorata traditie, begint men enkele dagen van te voren bloemen uit de natuur te verzamelen en/of bloemen te bestellen. Voor sommige kleuren gebruikt men koffieprut of zaden of kleurt men houtzaagsel. Op de Corso Italia (de hoofdstraat) komen dan de 25 schetsen van de tekeningen die 25 verenigingen met bloemblaadjes vullen.

In Castelraimondo begint men dit jaar met het realiseren van de werken op vrijdag 31 mei om 21 uur tot ’s anderendaags in de vroege morgen. Op zaterdag 1 juni kan men de tapijten al bewonderen. Op 2 juni kan men zelfs nog meedoen aan een workshop waarbij men dan samen nog een extra tapijt maakt. Om 18 uur is het mis en dan de processie.
Voor het gemeentehuis vinden tevens optredens plaats. Het volledige programma vind je hier.

Tips:

Wie niet in de buurt verblijft van Castelraimondo kan in le Marche nog op andere Infiorate terecht:

In Montefiore dell’ Aso (provincie Ascoli Piceno), Servigliano (prov. Macerata), Corridonia (prov.Fermo), Cupramontana en Castiglioni van Arcevia ( prov.Ancona) en Piobbico en Fermignano (prov.Pesaro-Urbino).

Ben je in de gelegenheid om zo’n Infiorata mee te maken ? Zorg dat je het niet mist, het is ècht de moeite !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *