Ecco Le Marche

Zoals we reeds vermeldden in ons artikel 24 uur Ascoli Piceno, bouwde men in de vroegere eeuwen torens als statussymbool, hoe hoger hoe rijker en machtiger men was. Maar natuurlijk bezaten de torens oorspronkelijk een verdedigende en waakfunctie. Vaak opgericht op hoge punten in het landschap, zodat men het gebied overzag en tijdig de bewoners in de buurt kon verwittigen.

Zo’n bewakingssysteem a.h.v. torens vindt men o.a. terug rond San Severino Marche. Wie er rondrijdt, merkt meteen op de toppen van de omliggende heuvels, ruines of nog deels bewoonde dorpjes met een toren op. Via de torens die altijd onderling goed zichtbaar waren, communiceerde men onderling met spiegels en/of via rooksignalen.

Wij reden een rondje in de buurt van San Severino Marche waar we allereerst Isola bereikten. Vanop afstand leek het dorpje nog redelijk bewoond, maar eenmaal dichtbij zagen we dat het vooral vakantiewoningen waren.

In 1305 vermeldde men dit kasteeldorpje reeds in een bepaalde verkoopakte. De toren zou 25 meter hoog zijn.

Daarna reden we richting Aliforni. In 1247 werd het verkocht door de bisschop van Camerino aan San Severino Marche doch veroverd in 1445 door Smeduccio. Deze laatste behoorde tot de gehate familie die we reeds vermeldden in ons artikel San Severino Alto. Tijdens deze overval werd er veel vernield, vandaar dat men niet veel meer kan zien, op de toren (tussen de 23 à 25 meter hoog) na dan. Daar men de torens op een hoog punt bouwde, ben je op mooie dagen altijd van mooie panorama’s verzekerd !

We vervolgden onze tour naar de borgo Pitino. Hier ontdekte men tijdens de 40’er en 50’er jaren talrijke voorwerpen uit de Piceense tijd van de 7de eeuw vCh tot de 5de eeuw vChr. Men kan die o.a zien in het Archeologisch museum van Ancona en in die van San Severino Marche.

In de 11de eeuw stond er hier al een kasteeldorp, maar doordat het op een belangrijke route lag, ook interessant voor veroveraars. De overblijselen die we nu zien dateren hoofdzakelijk uit de 13 de/15de eeuw. Er blijft nog een poort te zien, alsook resten van de verdedigings muur en enkele kerkjes. Hier parkeert men gewoon aan de rand van het dorp en wandelt dan op het terrein.

Men kan hier natuurlijk ook weer van een mooi uitzicht genieten. Jammer dat deze toren (23 meter) alsook de vorige, gesloten is, van erboven zou men een nog magnifieker panorama hebben !

Er bestaan in de omgeving nog andere resten van kasteeldorpen met torens, maar die bewaren we voor een andere keer. Men kan altjd zijn tocht in San Severino Marche zelf eindigen. Hierover schreven we we in ons artikel San Severino Basso.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *