Ecco Le Marche

Niet alleen in de Middeleeuwen beschermde men  zich tegen de vijand, zoals we reeds zagen bij de dikke kasteelmuren die   Gradara omgaven. Ook de prehistorische mens moest zich verdedigen tegen ongewenste indringers. Sporen hiervan ontdekte men toevallig in 1879, tijdens de aanleg  van de weg Arcevia-San-Ginesio in het gebied genaamd le Conelle. De latere  archeologische opgravingen uitgevoerd in de periode 1958-1965, legden een verdedigingsgracht bloot uit het derde Millenium, het zogenaamde Nieuwe Steentijdperk.  Waarschijnlijk uitgevoerd door de Prehistorische mens om zijn nederzetting te beschermen dat verderop lag.  Sporen van die woonplaats, werden waarschijnlijk voor eeuwig vernietigd door de latere landbouwbewerkingen.

Voorwerpen teruggevonden in de gracht getuigen van een gemeenschap gericht op jacht en landbouw. Men bewerkte er ook vuurstenen , men weefde er textiel en bakte potten. De gevonden objecten verhuisden uiteindelijk naar de Archeologische Musea van Ancona en Arcevia.

De verdedigingsgracht op zich meet 120m lang en ongeveer 7meter diep, een goede bescherming van één van de zijden van het  driehoekig plateau met daarop de prehistorische nederzetting. De verdedigingslinie voor de 2 andere zijden vormden  2 waterlopen. 

 

 

 

 

 

 

Met de jaren diende de gracht als stortplaats voor allerlei afval.

Wie de kastelenroute van Arcevia volgt, kan op de route tussen Montefortino en San Ginesio even deze prehistorische verdedigingsgracht gratis  bezoeken . Via Google maps  vindt men de juiste aanwijzingen om het te vinden :Le Conelle fossato preistorico.

Verwacht geen toeristische toestanden met een bar e.d. Het zich voorstellen hoe de prehistorische mens deze gracht heeft uitgegraven zonder drilboren maar louter met behulp van materiaal vervaardigd uit vuurstenen maakt genoeg indruk !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *