Ecco Le Marche

Na precies 51 jaren heropende in 2023 het Nationaal Archeologisch Museum van Ancona, het MAN Marche ( Museo Archeologico Nazionale) zijn vleugel met Romeinse vondsten. In 1972 vernielde een aardbeving een deel van het museum.
Dankzij de heropening kon men het museum gedurende 1 dag gratis bezoeken. Dus Erik en ik die dag naar Ancona gereden.

Sinds 1958 herbergde het 16de eeuwse Palazzo Ferretti de Marchigiaanse archeologische collectie. In tegenstelling tot andere Italiaanse musea met archeologische vondsten, ontstond dit museum niet door collecties van adellijke families maar door de wil van de regio om de opgegraven vondsten in le Marche ergens samen te bewaren en tentoon te stellen. Wat dringend nodig was, want vele opgegraven voorwerpen verdwenen naar het buitenland en zijn nu in het beste geval in andere buitenlandse musea te bewonderen (o.a. het Metropolitan Museum te New York)

Tussen 1868 en 1958 verhuisde de verzameling herhaaldelijk van gebouw, daar de collectie zich steeds uitbreidde en de Tweede Wereldoorlog voor heel wat schade aan de gebouwen van de stad betekende. In 1906 werd het museum al als nationaal of staats erkend.

Het allereerste bereikten we een terras ( een project van Luigi Vanvitelli, een beroemde Italiaanse architect met een Nederlandse vader- Van Wittel-die kunstschilder was). Vanvitelli ontwierp o.a. de Mole Vanvitelliana te Ancona, die we reeds vermeldden.
Vanaf hier genoten we van een mooi uitzicht op de haven.

Bovendien merkten we van boven een kopie van de bronzen ruiters uit Pergola, waarvoor Ancona en Pergola een jarenlange strijd leverden om die te kunnen tentoonstellen. Bij ons eerste bezoek aan het museum in 2001, stond binnen ook een kopie van deze Romeinse ruiters. (nu niet meer gezien)

Via een trap kwamen we op de eerste afdeling. Er werd volop geschilderd in het museum en verscheidene afdelingen waren dicht, o.a. die van de Gotische en Longobardische objecten.

Als eerste merkten we een bekend object op, de Venus van Frasassi, waarvan een kopie zich in het archeologisch museum van Genga bevindt. Het is één van de 10 unieke prehistorische Italiaanse vrouwenbeeldjes daterend uit het Paleolithicum, 20.000 v Ch. Persoonlijk vond ik de kopie mooier tentoongesteld dan het originele hier in Ancona.

Vervolgens bereikten we de ruimtes met de artefacten uit het Paleolithicum gevonden op de Monte Conero en andere Marchigiaanse gebieden: de fameuze stenen werktuigen, zowel de grote als de fijnere.

Ook eerste versieringen op stenen zagen we.

We belandden in het Neolithicum, 10.000-3000 v ch, waarbij op het einde van dit tijdperk de landbouw ontstond; dus talrijke landbouwgereedschappen , waaronder ook maalstenen, versieringen met schelpen, en terracotta vazen te bewonderen.

De tentoonstellingsruimtes op zichzelf bleken ook al een bezoek waard, talrijke mooie plafondschilderingen uit de 16de eeuw versierden de zalen.

De afdeling van de bronstijd was niet open, dus belandden we meteen in de Ijzertijd, waarbij men vooral voorwerpen afkomstig van de Piceense bevolking (9de eeuw-3de eeuw v Chr) aantrof. Allemaal vondsten opgegraven uit necropoli (begraafplaatsen) in de buurt van Numana. In die laatsgenoemde gemeente bezochten we al het nationaal Museum ivm de Piceense koningin. Een deel van die objecten kwamen echter in Ancona terecht. Men ziet dat er nu veel ijzerbewerking was ( helmen, messen) en veel meer verfijnde objecten. Aan de hand van Griekse vazen merkten we dat er ook handel was ontstaan met de Grieken.

Ze bezaten zelfs al ivoren voorwerpen !

Vanaf de 4de eeuw vChr kwamen ook de Kelten of de Sanonische Galliers aan, in het gebied van de huidige Marche. Zij waren meesters in metaal bewerking en ook konden zij al een soort glas maken.

Maar hun ware meesterschap herkennen we in hun verfijnde goudbewerking, zo getuigde de rijke vondsten tijdens de opgravingen in Montefortino bij Arvecia. Een deel zie je in het archeologisch museum van Arcevia maar de mooiste objecten bevinden zich hier. Waarschijnlijk behoorden ze aan een vrouw die een hoge rang bekleedde in haar gemeenschap.

Ik denk dat zelfs voor de huidige goudsmeden dergelijke kransen (3de eeuw vCh) een uitdaging vormen !

De volgende ruimte herbergde de vroeg romeinse periode, een zaal geopend in 2013. Daar men vanaf deze periode tijdens opgravingen behalve begraafplaatsen ook domus of huizen vond , ontdekte men nu veel meer alledaagse voorwerpen. Vloermozaieken behoorden nu ook tot de vondsten, alsook resten van muurschilderingen. Alle vondsten uit deze ruimte ontdekte men in Ancona.

Een mooi ingerichte zaal waarbij de panelen met uitleg de kleuren overnamen van de grafstenen. Overigens hing hier een kopie van een element van de Trajaanse zuil in Rome (dichtbij het Forum Romanum). Die zuil vertelt namelijk het verhaal van keizer Trajanus. Ook het deel waarbij hij vanuit de haven van Ancona vertrok op zijn veroveringstochten naar Dacia, in het huidige Roemenie. (101-102 nCh) Deze keizer heeft ook een triomfboog in de haven van Ancona vanwege zijn belangrijkheid voor de zee haven in Romeinse tijd. Meer hierover vind je in ons artikel 24 uur in Ancona.

Waar de vroegere Romeinse haven van Ancona lag, deed men natuurlijk ook opgravingen.

Zo arriveerden we in de laatste en net geopende zaal waar vooral Romeinse marmeren hoofden, munten en nog graven geplaatst waren. Dit was helaas de enige ruimte met Engelstalige vertalingen. Eén marmeren grafkist (3de eeuw na Ch?) viel op, er kwam een loden buis uit. Tijdens privé vereringen van de overleden persoon of tijdens de Parentalia goot men wijn, honing en melk in de buis, zodat de overleden persoon ook mee kon vieren.

Een bijzondere marmeren bol opgegraven bij Matelica, leverde de wetenschappers nog genoeg raadsels op, het was een astronomisch instrument , doch hoe het precies werkte en uit welke tijd, wist men nog niet.

Een moderne auditorium beeindigde onze tocht. Hier hing warempel een kopie van de Ichtiosaurier gevonden in Genga en te zien in het museum in de buurt van de grotten van Frasassi.

Het Anconitaans museum bevatte echt waardevolle en interessante voorwerpen. Jammer dat men de laatste zaal niet moderner uitvoerde, want het blijft helaas een statisch museum. Bovendien hopen we dat ze in de toekomst ook de overige zalen van tweetalige info zullen voorzien.
Wel kan men tijdens het parcours via een QRcode uitleg krijgen, maar uitsluitend in het Italiaans.

Het museum is gesloten op maandag en geopend:
dinsdag en woensdag: 8.30-13.30
donderdag t/m zaterdag: 8.30-19.30
zondag: 14.30-19.30

Prijs en ligging op hun website.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *