Ecco Le Marche

Geen kerstblog over le Marche zonder een recept van Mamma Graziella ! Ontdek de cavalucci, een lokaal gebakje uit het kleine gebied rond Apiro en Cingoli en nauwelijks bekend in  de rest van onze regio . Verwar ze niet met de cavalucci van Siena die totaal verschillend zijn. De oorsprong van de naam cavalucci (de kleine paardjes) konden we nergens ontdekken. De zoetigheden lijken in ieder geval niet op een paard ?

Het vinden van een betrouwbaar recept bleek een hele onderneming voor Mamma Graziella, ook omdat de zeldzame recepten enorm van elkaar verschillen. Maar ze nam de uitdaging aan en zie hier het recept:

De twee typische ingrediënten in het recept:  de Sapa en Mistrà.  Sapa , een soort stroop, is de most (denk aan het recept van de Ciambelle di Mosto ) die men in een koperen pan lang en zachtjes kookt.

 Mistrà  de Marchigiaanse anijslikeur (we gebruikten hem voor het bakken van de Cicerchiata) die eventueel vervangen mag worden door rum.

Distillaat van wijn, met anijszaadjes, fruit en geneeskrachtige kruiden.

INGREDIËNTEN:

Voor de vulling
300 sapa (gekookte most)
een paar eetlepels mistrà-likeur
100 gr walnoten
100 gr amandelen
100gr  gedroogde vijgen
50 gr sultanarozijnen
de geraspte schil van een sinaasappel
1 kop koffie
100 gr suiker
50 gr broodkruimels

Voor het deeg

100 gr witte wijn
100 gr suiker
100 gr olie
vanilline
1/2 zakje bakpoeder
500 gr meel

Begin met het bereiden van de vulling: week de sultanarozijnen in de mistrà , hak de walnoten, amandelen en gedroogde vijgen fijn, rasp de sinaasappel.

Giet in een kom alle ingrediënten voor de vulling: walnoten, amandelen en vijgen, suiker, geraspte schil van sinaasappel, doorweekte rozijnen, koffie, broodkruimels en de sapa.

Meng alles goed en laat een paar uur rusten, het is beter om deze vulling de dag ervoor te bereiden. Maak ondertussen het deeg , giet wijn, olie, suiker, vanilline en bakpoeder in de bloem. Kneden en dun uitrollen.

Snij rechthoeken in het deeg, plaats de eerder bereide vulling en sluit als een portemonnee. Sluit de “portemonnee” en zorg ervoor dat de vulling tijdens het bakken niet ontsnapt ?

Leg ze in de oven  en bak ze ongeveer 25 minuten op 180 graden. Eenmaal gebakken met poedersuiker bestrooien . Kleuren kan eventueel door de gebakjes met Alchermes te bestrijken. (zie recept pesche rosse)


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *