Ecco Le Marche

volgend weekend zijn het weer de FAI dagen, te vergelijken met onze Openmonumentendagen. Vorig jaar bezochten we een oratorium in Urbino en de oude vissershutten in Ancona. Dit jaar reden we helemaal naar het zuiden van le Marche naar Ascoli Piceno waar verborgen op de San Marco heuvel een hermitage of kluizenaarsklooster tegen de rotswand aan gebouwd werd.

Het stond al een tijdje op onze to do lijstje, want de foto’s ervan beloofden in ieder geval iets spectaculairs ! Maar je moet er wat voor over hebben , want alleen te bereiken met een zeer goede  benenwagen ; het is dan ook klimmen geblazen via een zeer hobbelig pad , vol ongelijke stenen.

Men parkeert aan de San Bartolomeo kerk van deelgemeente Piagge, zo staat het in elke wegbeschrijving, doch let op, je vindt nergens een wegwijzer naar deze kerk….wel overal San Michele kerk maar een San Bartolomeo ???? We vragen om raad bij een toevallige voorbijganger en die wijst naar de San Michele kerk. Maar dat is toch niet de San Bartolomeo?  jawel wij noemen die zo. Ha ha de Italiaanse logica, nooit in vraag stellen, in ieder geval we zitten goed. We passeren de kerk, even later betreden we aan het kerkhof een paadje rechts en dan is het gemakkelijk, altijd maar naar boven !

De moeite wordt echt beloond, omdat er nog geen bladeren aan de bomen zijn, zie je het klooster zeer goed tegen de rotswand…hoe hebben die monniken dat in godsnaam gebouwd ? Het waren de Cisterciënzers die in de 13de eeuw deze hermitage oprichtten, voor de ingang van een hol . De heuvel met zijn  grotten en holen voldeed immers aan de eisen die kluizenaars monniken wensten, afgelegen en moeilijk te bereiken. In 1387 verbood de toenmalige bisschop Antonio Archeoni de orde en verleende het patronaat ervan aan de adellijke familie Scariglia. Deze adellijken lieten het klooster ombouwen tot kerk, verhoogden de toren en zorgden voor een grote trap. Doch als de San Bartolomeo kerk ( of San Michele ) klaar was in 1474, werd de kluizenaarskerk haast niet meer gebuikt door de ongunstige ligging ervan. Uiteindelijk kwam het in bezit van de gemeente Ascoli Piceno .

 

De kerk valt op door de ligging maar ook door de travertijnen bouwstenen, een wit kalkachtig gesteente waaruit ook heel Ascoli Piceno werd opgetrokken. Het Dam monument in Amsterdan werd ook uit travertijn gesteente gemaakt.

Grote pech echter:  wegens restauratiewerken kunnen we het gebouw niet van binnen bezoeken, gelukkig loont de buitenkant ook de moeite van de inspanning ! Het zicht alleen al dat je hebt op Ascoli Piceno !

Ben je in Ascoli Piceno ? Vergeet deze eremo niet !

 

 


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *