Ecco Le Marche

Bij dit bericht voelden Elke, Laura en ik ons echt trots ! Wij wisten dat al heel lang ! Ik herinner het mij nog zo goed als gisteren de eerste keer dat mijn man en ik hier, in 2000, in deze regio belandde, op zoek naar een definitieve Italiaanse woonplaats. Umbrië, waar mijn zus woonde, was immers al duur en na  het raadplegen van een landkaart bleek de dichtstbijzijnde regio le Marche te zijn. Vol spanning reden we naar deze voor ons totaal onbekende regio. Tot onze grote verbazing ontdekten we ongerepte landschappen die elkaar veelvuldig afwisselden, zo reden we door de bergen en ietwat daarna slingerden we in prachtige heuvellandschappen om dan de Adriatische zee te bereiken. In de meeste dorpen werden we verwonderd aangekeken, want veel toeristen kwamen hier absoluut niet.

  

We moesten er dan ook niet lang over twijfelen, dit zou ons nieuw woongebied worden en inderdaad na 19 jaar wonen we er nog altijd even graag. Ondertussen kwamen er natuurlijk meer toeristen, maar het massatoerisme kreeg er gelukkig geen greep op, de Marchigianen verheugen zich nog altijd over elke bezoeker die de moeite neemt om tot hun habitat te komen.

Voor mij is dat dan ook de belangrijkste reden om tot hier te komen, de vriendelijkheid, de gastvrijheid en de hulpvaardigheid van de Marchigianen, waardoor je als toerist nog een gast bent!

In le Marche bevinden zich geen grote steden waar je 4 dagen lang een citytrip kan maken, maar eerder kleinere steden die elk de moeite waard zijn om ontdekt te worden. Toch verdienen ze meer waardering, want voor de toekomst van de jeugd zou dit belangrijk kunnen zijn.

 

Mijn persoonlijke Marche Top 5 ziet er dan ook zo uit:

  1. De gastvrijheid, vriendelijkheid en hulpvaardigheid van de bewoners.
  2. Het patchwork landschap waarbij de wijngaarden langs olijfboomgaarden staan, omringd door kleurige zonnebloemvelden en afgewisseld door graanvelden, met zicht op de bergen in het westen en op de zee meer oostwaarts.
  3. Het verkennen van de kleine middeleeuwse burchtsteden waarbij men altijd wel iets verrassends ontdekt, een klein theater of een speciaal museum…de zoektochten naar verborgen parels worden hier altijd beloond.
  4. De grotten van Frasassi, misschien de meest toeristische Marchigiaanse attractie, doch een indrukwekkend natuurwonder.
  5. Het Sibillini hooggebergte dat de Marche met Umbrië moet delen, maar de hoogste top bevat en een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers vormt.

     

Lonely Planet ondervroeg verschillende auteurs, uitgevers en reis influencers over regio’s “waar nog echt iets te beleven valt, waar reizigers nieuwe ervaringen kunnen opdoen of die ondergewaardeerd zijn” (Bron: Lonely Planet Best in Travel)
Als reden voor de zilveren bekroning schreven ze dat de Marche een breed repertoire bezitten (zie onze post op de link “Heel Italië in één regio“) en het voordeel hebben ten opzichte van Toscane dat het minder bekend en druk is. Een speciale verwijzing gaat naar de stad Urbino, waar de beroemde kunstschilder Raphael geboren werd. In 2020 zal men er zijn sterftejaar met talrijke belangrijke evenementen herdenken.

 

Nog niet overtuigd ? Eenmaal in le Marche geweest wil je er nooit meer weg !

Benvenuti nelle Marche !

 


1 reactie

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *