Ecco Le Marche

De nationale Bevrijdingsdag 25 april , het einde van WOII voor de Italianen, blijft een jaarlijkse Italiaanse feestdag. Wie wil kan de talrijke ceremonies en huldebrengingen meemaken aan de oorlogsmonumenten of de militaire kerkhoven.

Loreto bezit een indrukwekkende Pools kerkhof gebouwd tussen 1945 en 1946 voor de 1090 (of 1112?) gesneuvelde Poolse militairen afkomstig uit het 2de Poolse korps.

Het 2de Poolse KorpsToen de Russen nog aan de kant stonden van de Nazi’s, belandden talrijke Poolse militairen in Russische gevangenkampen. Het moment echter dat Duitsland Rusland aanviel, kregen de gevangen Poolse militairen toestemming om een Pools leger te vormen, het latere 2de korps onder leiding van de Poolse generaal Władysław Albert Anders.
Dit korps zou een belangrijke en heldhaftige rol spelen bij de slag bij het klooster van Montecassino (tussen Rome en Napels) in mei 1944. Diegene die deze slag overleefden, vochten vervolgens samen met een Britse en een Italiaanse legereenheid en de Maiella Brigade voor de bevrijding van de belangrijke havenstad Ancona. Hiervoor belandden ze midden juni 1944 in Loreto. Op 1 juli was deze bedevaartsoord bevrijd, wel ten koste van vele dode Poolse miltairen.
De Poolse general stierf op altere leeftijd in Londen en wenste begraven te worden naast zijn manschappen in Montecassino.

Het Poolse Kerkhof

Het kerkhof legde men aan langs de Scala Santa (de heilige trap) uit 1941. Deze 400 treden tellende trap betekende jarenlang een afkorting tussen het station en het bedevaartsoord Loreto voor de talrijke werknemers en bezoekers .

Je kan het Poolse kerkhof op 2 manieren bereiken: of via de bovenstad, waarbij je langs de stadsmuur betalend parkeert en slechts een klein gedeelte van de heilige trap afdaalt. Of je parkeert aan het station en beklimt de Santa Scala.
Wij kozen voor het eerste alternatief. De trap begint tegenover de Porta Marina, waarbij je een prachtig zicht krijgt op de Monte Conero. Aan het begin verwelkomt een houten kruis uit 1941 nog altijd alle bezoekers.

Via een kleine trap bereik je de ingang van het Poolse oorlogskerkhof, dat door de Zusterorde van de Heilige Familie of Poolse Zusters wordt onderhouden. Zoals altijd valt meteen de soberheid en de stilte op, die er op militaire kerkhoven heerst.

Als je al de graven met kruisen ziet, word je vanzelf stil, want je beseft elk graf vertegenwoordigt een opgeofferd leven.

Op de kruisen staan geen geboortedata, wel de overlijdensdatum en de naam. Maar we zien ook graven van onbekende soldaten. De graven van de gesneuvelde Joodse militairen en één moslim bezitten een grafsteen.

Men bouwde het kerkhof onder de basiliek van Loreto, om het Poolse leger te bedanken dat de vernieling van deze kerk verhinderde.

Tevens geniet men telkens van een mooi uitzicht op de talrijke olijfbomen die Loreto omringen en de Monte Conero.

Af en toe komen er blijkbaar ook familieleden een graf bezoeken:

Nooit meer oorlog ? Was het maar waar…


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *