Ecco Le Marche

De Marchigiaanse keuken is ongelooflijk goed en meestal goed betaalbaar. Veel wordt nog steeds huisgemaakt met goede ingrediënten. Pastagerechten, polenta, vis en zeevruchten, wild en vleesgerechten domineren de menu’s. Wil je eens een andere specialiteit van de Marche eten, dan beveelt Elke, onze Duitstalige mede blogster, Ristorante La Brusca buiten Jesi aan: omdat ze zich hier specialiseren in bruschetta. Even meelezen wat ze erover schreef:


Bruschetta? Ze zijn vaak verkrijgbaar als starters in restaurants en pizzeria’s. Maar in Ristorante “La Brusca”, (bruscare=geroosterd), zijn ze verkrijgbaar in de luxe versie en als een volwaardig gerecht.
Bruschetta, uitgesproken als “brusketta”, is een specialiteit uit Midden- en Zuid-Italië. Het dient meestal als voorgerecht, als snack of als bijgerecht met een voorgerecht.

In de eenvoudigste versie, tevens beschikbaar op feestjes of als een soort “amuse geule” in het restaurant, bestaat het uit een geroosterd sneetje brood besprenkeld met goede olijfolie en een beetje zout. Eventueel even insmeren met knoflook voor het roosteren.
Het beste resultaat bereik je door het brood op de grill te roosteren (wat nauwelijks ontbreekt in een restaurantkeuken in le Marche), maar ik rooster ook de plakjes in de oven of gewoon in de broodrooster.
Veel voorkomend, ook in Italiaanse restaurants in het buitenland, zijn bruschette (bruschette is het meervoud van bruschetta) met kleine, aromatische stukjes tomaat. Soms zijn ze ook bedekt met truffel- of met olijvenpasta.

Bij La Brusca zijn er bruschette in grote porties en ze worden gemaakt met Altamura-brood, dat wordt beschouwd als een van de beste broden in Italië. Altamura ligt in Puglia en het brood kreeg in 2003 al het “DOP” -certifikaat van de Europese Unie als het eerste broodproduct, een beschermde en gecontroleerde oorsprongsbenaming. Het wordt gemaakt van harde tarwemeel en is gebaseerd op zuurdesem en mag alleen in bepaalde gemeentes in Puglia worden geproduceerd. Maar het is bekend en beroemd in heel Italië.


De toppings die La Brusca biedt, variëren van eenvoudig tot luxueus, maar zijn altijd overvloedig: er zijn bruschette met tomaten, mozzarella en basilicum, maar ook met truffelroom, mayonaise en champignons. Of met pecorino-kaas, noten, honing, appels, selderij en gember. Of met stracchino-kaas, raddicchio-salade, noten en balsamico-room. Interessant – ook voor mijn Amerikaanse familieleden: Bruschetta Texas met pindakaas, rucola en geroosterde zonnebloempitten. Of de versie “Bud Spencer” met salsiccia (venkelworst), pittige bonen en geroosterde uien.

Het is altijd de moeite waard om dagelijkse aanbevelingen te vragen, omdat de kok vaak spontaan nieuwe versies uitvindt buiten het menu.
Bestellingen worden geplaatst in eenheden van 40, 80 en 120 cm lang en ik kan uit ervaring zeggen dat twee personen met 120 cm meer dan verzadigd de tafel verlaten ! En het kost slechts 22 EUR.


Natuurlijk zijn er ook andere traditionele gerechten, zoals verse, zelfgemaakte pastagerechten en typische vleesgerechten uit de regio.
Maar eigenlijk kom je hier om bruschetta te eten.

Ik weet al waar ik de volgende keer in Jesi ga eten !!!!!


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *