Ecco Le Marche

Op zoek naar een mooie maar gemakkelijke wandeling ? Een geheimzinnige plek om ook je kinderen te overtuigen om mee te gaan? Dan raden we je het wandelpad Li Vurgacci (waarschijnlijk de lelijke gezichten) aan.

Hiervoor rijd je naar Pioraco een kleine gemeente tussen Camerino en San Severino Marche. Mensen bewoonden deze plek al tijdens het Bronzen tijdperk vanwege de aanwezigheid van bergen en water, de Potenza rivier.

Dat water bracht vanaf de 14de eeuw ook tewerkstelling mee; de papierindustrie ontstaan in Fabriano opende hier verschillende dependances, tegenwoordig de Miliani papierwerken die nu nog altijd voor brood op de plank zorgen. Daar men o.a. hier papier maakte uit gerecycleerde boeken die af en toe ook gelezen werden, bezitten de bewoners van dit stadje veel meer speciale voornamen dan heel de rest van Italië !

Wij startten de wandeling aan de parking buiten de gemeente. Je kan er gemakkelijk je auto kwijt en bijna tegenover bij de rotswand staat het begin van wandeling al aangegeven.

We raden jullie goede schoenen aan, want we wandelden naar boven via een paadje met loszittende stenen. We klimmen naar boven waarbij de mooie uitzichten op het stadje beneden ons elkaar opvolgen, telkens de rook van de papierfabriek goed zichtbaar.

Maar we zijn er nog niet, in de verte horen we het geluid van water dat langzaamaan luider wordt. Watervallen duiken opeens op, alsook meer vegetatie en het pad verandert in houten vlonders en bruggen. Prachtige omgeving !

Uiteindelijk bereiken we ons doel, een open plek met overal rotsen in de vorm van monsters of gedrochten. Dit beeldhouwwerk realiseerde Antonio Ciccarelli, een plaatselijke barbier die tientallen jaren geleden stierf . Zouden die koppen enkele klanten van hem zijn geweest? Ik hoop van niet. Het betreft allemaal travertijn gesteente, waaruit de hele stad van Ascoli Piceno werd opgebouwd.

We wandelen verder, om af te dalen bijna tot aan de rivier, om dan weer omhoog te gaan. Uiteindelijk bereiken we een hek waar we tot onze grote verbazing een bord opmerken dat dit pad verboden is tussen oktober en 10 april, we zijn januari……en het hek is open? Aan het begin van de wandeling niets gezien….Misschien dat het nu toevallig open was, gezien de tot nu toe abnormale droge winter. Normaal zal het water tijdens deze periode zo hoog staan dat je er niet kan wandelen.

In ieder geval genoten we van deze mooie wandeling die we zeker aanraden in de zomer: schaduwrijk en afkoelend door al dat water.

Het pad komt uit achter de papierfabrieken en het laatste deel van het oude Pioraco.

Er bevinden zich ook 3 musea die nu in januari gesloten zijn, een papier museum, een paddenstoelen en fossielen museum. Het dorpje met zijn kleurrijke huisjes en steegjes presenteert zich van zijn pittoreske kant, gezellig om er door te lopen.

Daarna kan je altijd een bezoek brengen aan het toverbos van Sefro want dat bevindt zich hier in de buurt.

Buona passeggiata !


4 reacties

Cindy Best · 4 juli 2020 op 15:46

Over 3 weken naar Doglio met de kids. Dit lijkt ons een geweldig leuke wandeling.
Zijn er nog meer, niet al te moeilijke wandelingen in deze regio?
En hebben jullie nog tops om in deze regio met de kids te doen? Grotten zijn we 2 jaar geleden al geweest.

Cindy

    isabelle · 5 juli 2020 op 21:49

    Dag Cindy, wat leuk is om met de kinderen te doen is het avonturenpark bij de grotten, allemaal klim en abseil toestanden. Bij Numana kan je een boottocht meemaken waarbij zeeschildpadden terug in de zee worden gezet die het schildpadden opvangcentrum genezen heeft. Als je in de zoekfunctie Turtle day intikt vind je het artikel terug met info hierover. In Cupramontana vind je een gemakkelijk wandeling die helemaal bewegwijzerd is naar het grottenklooster. Kijk hiervoor op de website van turismo cupramontana. Of de mooie wandeling naar de gola dell’infernaccio, ook goed te doen met de kinderen onder kleine watervallen. Tik in de zoekfunctie Gola dell’infernaccio en je vindt het artikel terug. Buone vacanze in le Marche. Isabelle

Patricia · 24 maart 2024 op 14:31

Hoeveel km is deze route ongeveer? En hoever is het einde van de route terug naar de parkeerplaats?
Ziet er mooi uit!

    isabelle · 30 maart 2024 op 15:37

    Dag Patricia, het aantal kilometers weet ik niet precies. Het is geen lange wandeling we deden er ongeveer een half uur, 45 minuten over en dan is het nog ongeveer een kwartier tot aan de parking. Veel plezier met de wandelng, is echt bijzonder !
    Isabelle. Laura en Elke

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *