Ecco Le Marche

2 jaar en 149 berichten geleden (dat klopt, dit is momenteel ons 150e bericht!), introduceerden we deze Marche blog. We benadrukten de bijzonderheid van de regio Le Marche, bestaande uit talrijke kleine dorpjes, allen verborgen juweeltjes die nog ontdekt moeten worden. Dat deze regio nog redelijk onbekend is, geldt niet alleen voor buitenlandse toeristen, maar ook voor Italiaanse.

Inderdaad, tijdens de lockdown hield de Italiaanse blogger Andrea Petroni een wedstrijd onder aanstaande Italiaanse schrijvers, waarin hij vroeg om een kort verhaal te schrijven over een Italiaans dorp. Laura onze Engelstalige blogster, maar Marchigiaanse DOC nam er deel aan en schreef een verhaal over Cupra Montana, zij was al immers de auteur van de tweetalige gids over ons stadje voor de Guide in Tasca.

Wat een verrassing toen bleek dat haar verhaal verkozen werd ! De beste 92 verhalen bundelde Andrea Patroni tot een reisgids “In viaggio tra i borghi d’Italia” , een reis door de Italiaanse borghi, waarbij borghi kleine gemeentes of dorpen betreft. Het boek komt uit zowel in papieren als in digitale versie op 23 juli. Weliswaar voorlopig alleen in het Italiaans. Maar het kan al besteld worden.

Onder de 92 geselecteerde dorpen bevinden zich er 6 in Le Marche:
Cupra Montana, Mondolfo, Offida, Ripatransone, Serrungarina en Sirolo.

Voor diegenen die het Italiaans niet machtig zijn, stelden we een bucket list op van de aanbevolen Marchigiaanse borghi uit het boek. Over Cupra Montana en Mondolfo schreven we zelfs eerder in onze blog.

Cupra Montana: waar de monniken het verdwenen Romeinse stadje langzaam terug deden opleven: de witte fraters uit de Camaldolenzer Orde in hun Eremo dei Frati bianchi , een kluizenaarsklooster gebouwd in een rotswand. Een mythische plek alleen te voet bereikbaar. In de buurt woonden de andere broeders met bruine of zwarte pijen behorend tot de Franciscanen. Hun kerk della Romita kan men ook zien. Cupra Montana wordt niet voor niets hoofdstad van de Verdicchiowijn genoemd; het wijnetikettenmuseum MIG in de mooie gewelfde kelders van het Santa Catarinaklooster verdient dan ook een bezoek om daarna de wijnen te proeven in de enoteca.

Mondolfo: ooit een belangrijk verdedigingsbolwerk in de omgeving door zijn stevige stadsmuren, tegenwoordig nog altijd een imposant stadje op een heuvel. In het boek worden alle bezienswaardigheden beschreven die wij in ons artikel vermeldden; de piazza en het gemeentehuis, de mooie geheime tuin bij het Sint-Anna bastion enz..

Offida: een borgo die zijn middeleeuws karakter goed bewaarde. Hier moet men absoluut de Chiesa di Santa Maria della Rocca bezichtigen, een prachtig voorbeeld van romaans/gotische stijl uit de 14de eeuw. Het ander belangrijkste gebouw is het stadhuis uit de 15de eeuw, één van de mooiste in heel de regio. Het stadje werd al eeuwen bekend om het kantklossen. Nog een aanrader: de specifieke wijnen proeven in de enoteca in het ex-klooster van Sint-Francisus.

By pizzodisevo, slowly i will recover – Flickr: Campagna e Chiesa Offida, landscape and Church of Offida, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59863984

Ripatransone: ook op zijn beurt een mooi bewaard middeleeuwse borgo met het smalste steegje van Italië , één van de kleinste theaters en met een fantastisch panorama op de Gran Sasso in Abruzzo tot aan de Adriatische kust.

Serrungarina: vanuit de verte gezien een taart met een kerktoren als kaars. Speelde al een rol bij de oorlogen tussen de Romeinen en de Carthagers met Hasdrubal (broer van Hannibal) als aanvoerder. Je kan er gezellig kuieren door de middeleeuwse steegjes, om daarna bij de lokale producenten de uitstekende olijfolie te proeven die onder de befaamde Cartoceto olijfolies valt. Ook de speciale Pera Angelica komt uit dit gebied !

Sirolo: de mooie badplaats in het Monte Conero natuurpark en waarschijnlijk een piazza met één van de mooiste panorama’s; je kijkt direct op de indrukwekkende kliffenkust en het azuurblauwe zeewater. Men heeft er dan ook de keuzes uit verschillende stranden die niet allemaal gemakkelijk te bereiken zijn, zoals die van de 2 Sorelle, alleen via zee geraakt men er. (de wandelweg is al een tijdje afgesloten vanwege te gevaarlijk) ook bekend zijn de Sassi Neri en de Spiaggia Urbani. De lokale vrucht is de corbezzolo of vrucht van de aardbeiboom. In het Grieks komaros en met de eeuwen verbasterd tot Conero. Niets beter om een dag af te sluiten met een glaasje Rosso di Conero en een zeevruchtenschotel in de plaatselijke restaurants.

In de toekomst zullen we het vast en zeker nog over deze borghi hebben in onze Eccolemarche blog !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *