Ecco Le Marche

Streetart wordt steeds populairder, denken we maar aan de bekende werken van Banksy. Ook in le Marche vinden we muurschilderingen of Murales zoals ze die hier noemen. We bezochten reeds Braccano bij Matelica, maar deze keer nemen we jullie mee naar een dorpje Cacciano waar ze er ooit 11 jaar geleden mee startten. De foto’s die ik toevallig zag op Facebook wekten mijn nieuwsgierigheid op.

Tot de 13 de eeuw hoorde Cacciano tot het graafschap van Nocera (Umbrië) om in 1214 onder het bewind te komen van Fabriano. Waarschijnlijk van Longobardische oorsprong, maar misschien zelfs nog Romeins want de naam verwijst naar Catius een nogal veelvuldige voorkomende naam onder de Romeinse nobelen. Cacciano had immers een strategische betekenis op de weg naar Umbrië.

Dit gehucht ligt ten zuidwesten van Fabriano en is er deelgemeente van. Via een mooie weg door de bergen passeren we het bordje Murales van Cacciano om tenslotte in het dorpje aan te komen, waar de stilte echt overheerst. De weg eindigt hier, verder dan Cacciano geraak je niet. Parkeren doet men gewoon langs de weg, we zien een bar van de plaatselijke circolo (dorpsvereniging) die ze momenteel aan het opknappen zijn. De eerste muurschilderingen komen ons al tegemoet.

Er zijn echte kunstwerken bij, ze lijken net foto’s geprojecteerd op de muren van de huizen.

Sommigen geschilderd op de muren andere met spuitbussen gerealiseerd. We kijken onze ogen uit.

2 oudere mannen vragen ons hoe we het vinden, “prachtig” antwoorden we. Jullie hebben geluk, één van de kunstenaars is net aan het werk. Dat is een mooi toeval !

Het blijkt de artiest Federico Zenobi uit Jesi te zijn, nogal bekend in het wereldje van Streetart, zijn schilderingen vind je dan ook overal in de wereld terug.

Al enkele jaren komt hij naar Cacciano op uitnodiging van de plaatselijke vereniging Fenalc om er telkens 2 kunstwerken te maken. In een garage zien we het talrijke materiaal dat hij nodig heeft. Momenteel werkt hij aan een kopie van een schilderij.

Niet te geloven dat je zo’n kleine tekening op zo’n groot oppervlakte kunt realiseren. Zijn artiestennaam KOR1 kwamen we inderdaad op meerdere plaatsen tegen. In het filmpje zie je hoe hij werkt.

De bewoners die we aantreffen, groeten ons allemaal vriendelijk en zijn blij met de belangstelling. Eén muurschildering valt bijzonder op, die van een levensgroot geportretteerde oude vrouw, het is de 90 -jarige “zia Itali” die we ook ontmoetten.Bij het zien van haar portret op de muur zou ze de artiest verbaasd gezegd hebben : “Maar ik ben toch klein en jij hebt me zo groot gemaakt ?” Nu had ze jammer genoegt geen tijd om op de foto te staan want ze moest dringend naar haar moestuin, de groenten water geven. Met een stevige tred liep ze omhoog naar de rand van het dorp waar zich de moestuinen bevonden.

Wij gingen ook die kant op, om de laatste muurschilderingen te bekijken en een mooi zicht te hebben op het mooie dorpje Cacciano.

We namen afscheid van de kunstenaar en de 2 mannen die de zomer hier doorbrachten, want hun roots lagen immers hier. De rest van het jaar woonden ze in Rome waar toch meer te beleven viel maar te warm in de zomers.

Ben je in de buurt van Fabriano ? Rij dan even naar Cacciano waar de schilderijen allemaal harmoniseren met de natuur; planten, dieren, het landbouwleven…de huizen vertellen zo de plaatselijke geschiedenis. De ligging van het dorp alleen al, maakt het de rit de moeite waard.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *