Ecco Le Marche

Met Kerstmis zoekt iedereen altijd leuke originele geschenken. Altijd fijn om eens te neuzen bij plaatselijke kunstenaars en/of ambachtslieden en ze zo te ondersteunen! Dit geldt weliswaar altijd, maar dit jaar door het virus misschien wel meer dan ooit !

Federico Brocani, die met zijn Marchecraft workshops bij Marchigiaanse ambachtslui organiseert, nodigde ons laatst uit om een bezoek te brengen aan een keramiek atelier. Dat lieten we ons geen 2 keer zeggen, keramiek, aardewerk, daar ben ik altijd dol op geweest; niet om het zelf te maken maar wel om het te bekijken !

Samen met Federico en medeblogster Elke reden we naar Appignano, een gemeente in de provincie van Macerata en al vanaf de 16de eeuw bekend om zijn pottenbakkers; in 1557 belandde een zekere Pasqualino Mariani uit Caldarola in Appignano om er zijn potten te maken cocce genaamd, eigenlijk kommen voor dagelijks gebruik, waterkannen, oliekruiken, borden, drinkbekers….al gauw volgden andere bewoners uit Appignano zijn voorbeeld om aanvankelijk wat bij te verdienen naast het werk op het land. Zo ontwikkelde zich de gemeente langzaamaan tot specialist op dit gebied. Dit tot midden vorige eeuw, toen het plastiek het aardewerk verving. Gelukkig bleven enkele pottenbakkers verder hun traditionele bezigheid beoefenen.

Net buiten het centrum van de gemeente, kwamen we aan bij het atelier en winkel van Laura, waar ze ons al opwachtte. Ze liet ons eerst binnen in haar winkel, waar we ogen te kort kwamen, wat een prachtige voorwerpen, voor elk wat wils.

Laura kwam helemaal niet van Appignano, bovendien volgde ze aanvankelijk geen opleiding in keramiek; ze studeerde eerst aan de antieke school voor Boeken in Urbino waar ze haar diploma behaalde in 1997 in etstechnieken en boekillustraties. Vanaf 2003 werd ze autodidact in de keramiek om dan in 2007 toch nog een cursus in Urbania te volgen, een zeer befaamde keramiekstad in Le Marche. Vervolgens ontving Laura een indrukwekkende aantal prijzen tijdens wedstrijden en nam ze deel aan nationale en internationale tentoonstellingen. Haar volledig palmares te vinden op haar website.

In haar huidige werk probeert ze dan ook de werelden van grafiek en keramiek met elkaar te verbinden. Ze etst op linoleum om dat in het klei af te drukken en zo ontstaat haar xilokeramiek.

Ze legde uit dat haar collectie varieerde van gebruiksvoorwerpen tot louter kunstobjecten, deze laatste vooral voor tentoonstellingen en/of wedstrijden. Tevens participeerde ze aan de grote belangrijke keramiekbeurs in Faenza; Argilla Italia.

In Appignano was ze een beetje een vreemde eend in de bijt, daar de keramiekstad toch eigenlijk meer synoniem was van traditionele aardewerken potten en kruiken. Iets waarmee haar echtgenoot zich eerder bezighield, zij ging eerder voor het innovatieve en artistieke. Getuige ook de naam van haar activiteit: Forme Attuali, actuele vormen.

Naast xilokeramiek bestond haar persoonlijke collectie uit de animaioliche,

allerlei verschillende dieren uit aardewerk, geïnspireerd door de vroegere kunststoffen diertjes die heen en weer wiegden, wanneer men er onder duwde.

Rond haar figuren bouwde ze een mooi verhaal op, dat men kan bekijken in het volgende animatiefilmpje !

Hoe die figuren onder haar behendige handen tot leven komen, kan men bekijken in het onderstaande filmpje.

Een andere specifieke collectie waren de Monster Cups, leuke originele bekers in de vorm van vriendelijke monsters !

Ook de vazen en gebruiksvoorwerpen droegen duidelijk de stempel van Laura !

Hierna volgden we Laura naar haar atelier, waar ze haar voorwerpen schiep, bedacht, ontwierp en realiseerde. Het bleek tevens de plek voor haar workshops; ze neemt slechts kleine groepjes cursisten, min 2 max 4 personen om iedereen het best mogelijk individueel te begeleiden, anders leert men niet volgens haar.

Natuurlijk demonstreerde ze ons hoe een vaas tot stand kwam: ze nam klei, modelleerde die dermate om deze op de draaischijf te plaatsen. Belangrijk zei ze ons, dat men van te voren al goed wist wat men wilde maken.

Ze nam plaats aan de draaischijf waar ze het blok klei mooi centraal op de schijf plaatste. Eén van de allermoeilijkste stappen in het hele proces, zo vertelde ze ons. De eerste 2 dagen van haar workshop was dat dan ook de hoofdbezigheid, leren centreren. De volgende stap in de cursus bestond uit het vormen van een cilinder. Daarna mochten de cursisten hun gewenste voorwerp tekenen om het uiteindelijk te realiseren met behulp van Laura.

Het gemaakte moet dan gedurende 1 à 2 dagen drogen, om daarna voor het eerst gebakken te worden op 990 graden. Na dit eerste bakproces gaat men over tot het kleuren met behulp van verfpigmenten die erop gespoten worden. Een 2de bakproces fixeert de kleuren.

Tevens werkte ze met porselein of maakte grotere voorwerpen maar hiervoor moest ze wel bij collega’s terecht, want in haar oven lukte niet alles.

We keken terug op een leuke kennismaking en waren opnieuw een ervaring rijker !

Wie zo’n cursus mee wilt maken kan altijd contact opnemen met Marchecraft. Een beginnerscursus duurt in totaal 14 uren, verspreid over verschillende dagen. Wie al ervaring heeft kan ook bij Laura terecht, ze zorgt dan voor een cursus op maat !

Wie gewoon een leuk voorwerp wilt aanschaffen, kan terecht in haar winkel: in de Via U.Foscolo 6 in Appignano. Wel misschien eerst bellen: 0039-339 13 600 83

Federico organiseert tevens tijdens de kerstdagen een actie voor zijn Marchecraft samen met een weefster uit Jesi, een mooie handgeweven tas met kortingbonnen voor de workshops of te besteden bij het weefatelier in Jesi.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *