Ecco Le Marche

Kinderen warm maken voor een wandeling, niet altijd een gemakkelijke opgave. Zonder spannend element kan je het wel vergeten. Het mag ook niet te lang duren, niet te moeilijk en in de zomer niet te warm… De wandeltocht van de Granchio Nero ( de zwarte krab ) beantwoordt aan al deze vereisten: spannend want wellicht kom je de zwarte rivierkrab wel tegen,

niet te lang en te moeilijk want op amper 2 uurtjes ben je rond, het is redelijk vlak en schaduwrijk. Bovendien loop je een heel stuk langs een beekje, dat afkoelend werkt en ook niet belet om eens in het water te spelen!

Jaren geleden trachtten we de tocht af te leggen, helaas hadden we toen geen machetes mee, het was dan ook geen beginnen aan om dit overwoekerd pad te bewandelen.

Onlangs kreeg het parcours een serieuze opknapbeurt, tijd dus om het opnieuw te proberen.

We parkeerden op de parking achter de kerk Santa Maria del Cammino in 60031 Macine-borgo-Loreto (AN), aan het begin van de Via Copparoni, waar we ruimschoots plaats vonden. Op het grote bord lazen we o.a. dat het beekje dat het gebied doorkruist, vroeger nog een watermolen aandreef.

Het bewoonde gedeelte maakte snel plaats voor een verhard paadje in een bos. De pijl wees vervolgens richting wijngaarden en olijfgaarden.

Beneden aan het wijngoed ontbrak een pijl maar ons gevoel zei naar links, goed gegokt !

We bereikten weer een bosje met het beekje, waarin de zwarte krab zijn habitat vond. Doch ’s winters verblijven ze hoofdzakelijk ingegraven, dus geen beestje gezien. Maar ook tijdens de warme periode blijken ze meer ’s avonds en ’s nachts actief. Het is een zoetwater krab (potamon fluviatile) die zich voedt met wormen, insectenlarven maar ook met algen.

Andere fauna die dit natuurgebied bewoont, zijn de egels en stekelvarkens.

We volgden nu de loop van het beekje dat ons trouw begeleidde, afgewisseld met watervalletjes en een rustgevend kabbelend geluid. Wat een helder water !

Op een open plek boden tafels en banken een mooie picknickplaats.

Eeuwenoude eiken zorgden in de zomer vast en zeker voor genoeg schaduw!

Even uitzicht op de Monte San Vicino berg.

Na 2 km en 200m hoogteverschil belandden we aan het einde van het wandelpad. Iets verder kon men een kijkje nemen in de gemeente Castelplanio.

We besloten om rechtsomkeer te maken en terug in de natuur af te dalen.

We maakten deze wandeling aan het begin van de winter. Men herstelde het wandelpad op een positieve manier. Zorg voor laarzen als je de trip na regen aflegt.
Echt aan te raden aan families tijdens de warme dagen. Mocht je dan de zwarte krab zien, maak er een foto van en stuur ze ons op ! Maar wel met respect voor de natuur !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *