Ecco Le Marche

Al wandelend door de talrijke historische Marchigiaanse dorpen en gemeentes vraag ik me dikwijls af wat er zich achter bepaalde gebouwen bevindt. Hebben jullie dat ook ? Ik had dat bijvoorbeeld sterk bij een bepaald gebouw in de schilderachtige gemeente Serra San Quirico. Bovendien beloond met het certificaat Bandiera Arancione of Oranje Vlag. (we spraken over Serra San Quirico in een vorig artikel).

Het bewuste gebouw ? Naast de Santa Lucia kerk, één van de meest spectaculaire voorbeelden van de barok in Midden-Italië, blijkt het “Complesso Museale Santa Lucia” te bestaan. Een museumcomplex dus in de vroegere klooster structuur.

Laura, onze medeblogster , nodigde mij uit om het te bezoeken, daar zij er nu tewerkgesteld is.
Dit “Complesso Museale” herbergt 3 musea: de regionale historische landkaartcollectie, la Cartoteca storica delle Marche, het kunstmuseum van Fondazione Casoli, en het natuurhistorisch museum dat behoort tot het Parco Naturale Regionale Gola Della Rossa e di Frasassi, waar enkele van onze vroeger beschreven wandelingen doorgaan.

Mijn bezoek startte bij de landkaartenverzameling: de tentoongestelde landkaarten zijn enkel van het regionale gebied en dateren uit het begin van de 19e eeuw of vroeger. Dikwijls gemaakt in Amsterdam of bij Leiden. De kaarten zelf zijn nuttig om te begrijpen hoe de cartografen ons grondgebied van de 16e tot de 20e eeuw afbeeldden. Het belangrijkste stuk in dit museum valt van verre op: de grote papieren wereldbol, een reproductie van de wereldbol gemaakt door Vincenzo Coronelli in de 16e eeuw. Last but not least zijn er ook enkele interessante landkaarten met bordspellen of exemplaren gebruikt tijdens de oorlog, waarbij de tekening nooit alleen zomaar een tekening bleek maar belangrijk om er mee te onderwijzen, te spelen of politieke ideeën te delen!

Het tweede museum is het “Museo Premio Ermanno Casoli 1998 – 2007” een verzameling van hedendaagse kunstwerken die in die jaren aan de Premio deelnamen. Deze wedstrijd begon in 1998 en werd vernoemd naar Ermanno Casoli, een belangrijke ondernemer in dit gebied. De kunstwerken die deelnamen aan de wedstrijd en die de jury selecteerden, bevinden zich op een centrale kubus, terwijl men de andere in de 2 aanpalende ruimtes kan bezichtigen.

Het Natuur Historisch Museum vormt dan het laatste.Hiermee wil men het verantwoord gebruik van de natuur , de ontdekking en de kennis ervan promoten. Daar men zich in het Nationaal Regionaal Park van de Gola della Rossa e di Frasassi bevindt, gaat het vooral om dit gebied. De ene ruimte werd gewijd aan de prehistorie, geologie en archeologie van het gebied (men vond er veel fossielen o.a. het gereconstrueerde skelet van de ichtyosaurier, die we reeds in een ander artikel vermeldden). In het tweede lokaal focust men zich meer op de rijkdom aan fauna a.h.v. diorama’s en opgezette dieren.

Maar dat is niet alles! Op de tweede verdieping, die ook bij het Parco hoort, treffen we opgezette dieren, diorama’s en zelfs een planetarium aan! Dit laatste is opblaasbaar en d.m.v. projectie reproduceert men het volledige hemisfeer aan planeten en sterren. Uiteraard gaan hier de workshops voor scholen e.d. door. Het enige wat aan het klooster herinnert is eigenlijk het klooster binnenhof. Ooit huisvestte het bouwwerk talrijke monniken, gezien het aantal lokalen en gangen dat ik betreden heb…

Nieuwsgierig geworden ? Op zoek naar een alternatief voor een regenachtige dag ? boek dan je bezoek aan de musea online: https://turismo.parcogolarossa.it/trekking


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *