Ecco Le Marche

Herinneren jullie de mooie sprookjesrivier bij Cingoli ? We ontvingen laatst een uitnodiging, want naast de kabouters en elfjes, arriveerde er een hele nieuwe bevolking: de Gnombù of het Bamboevolkje !

Hiermee wilden we graag kennis maken.

Tot onze grote verbazing, konden we onze auto moeiteloos kwijt op een parking net aan de rivier. Ondanks alle virusperikelen had men hier niet stil gestaan ! Bovendien kan men nu ’s weekends allerlei lekkere dingen proeven aan verschillende kraampjes.

Claudia, Loris en Chiara verwelkomden ons met open armen om alle nieuwigheden te tonen. Chiara had hun zelf ontworpen T-shirt aan , ecologisch en lokaal vervaardigd door For You Green.

We vielen van de ene verbazing in de andere: dankzij het harde labeur wandelde men nu door een heus bamboebos. Geen wonder dat het bamboevolkje hier neerstreek ! Voor kinderen maar ook voor volwassenen een nuttige en aangename kennismaking met moeder Natuur !

Dankzij deze rigoureuze opruiming, keerde het bamboevolkje terug naar de plek die het jaren geleden bewoonde !

Bamboebossen betekenen veel water, er moet een gigantische hoeveelheid water in de grond zitten. Dat wisten de mensen vroeger ook , hierdoor bouwden ze een openbare fontein (18de eeuw) en later in de 19de eeuw een wasplaats , die men nu tijdens de werkzaamheden herontdekte en restaureerde: La Fonte della Badia, de Abdijbron.

Een groot pratend bord lichtte de 3 verschillende tochten toe:
1.de blauwe bamboewandeling met het bamboebos en de abdijbron.

2.De rode sprookjes toer met het vissersdorpje,

en het huis van de tovenaar.

Dit volkje heeft ook een school en een postkantoor waar nieuwe ideeën altijd welkom zijn !

Hun oudste inwoner Gustavo:

en de adviesraad van het bamboevolkje.

3.Last but not least het groene natuurpad , waar de natuur de bezoekers met luisterrijke muziek van de zangvogels , het gefluister van de wind en het geruis van de waterval verwelkomt.

Weer een mooi bewijs dat vele handen licht werk maken en hoe een groep toegewijde en hardnekkige vrijwilligers buitengewone prestaties teweegbrengen ! Met zelfs een luisterend oor !

We troffen nog meer nieuwe bewoners aan :

Uiteraard bezochten we weer de timmerman Ettore, die weer heel veel in elkaar getimmerd had:

Doch net zoals de vorige keer kijkt men al naar de toekomst. Wat zou het leuk zijn om het hele traject toegankelijk te maken voor rolstoelen en kinderwagens! Een groot deel is het al, maar de rivier en de natuur hebben uiteindelijk nog altijd het laatste woord; een weggespoeld deel kon men provisorisch louter door een trap vervangen…

Inkomgelden weigeren ze, het moet een plek blijven waar iedereen met grote of kleine portemonnee zich in de betovering van de sprookjesrivier kan onderdompelen.

Maar crowdfunding blijkt tegenwoordig de oplossing ! Gesterkt door de steun van een gemeenschap die de grenzen van hun dorp overschrijdt, willen ze deze plek nog bruikbaarder maken voor iedereen die het wil bezoeken; voor diegenen met een handicap, met rolstoelen of kinderwagens, ruimtes creëren die zijn uitgerust voor picknicks, meer vuilbakken, nieuwe planten en bomen planten om de natuur te helpen . Uiteindelijk wensen ze er een heel educatief project en didactisch concept te realiseren voor scholen en kinderen..

Helpen jullie mee om deze sprookjesrivier een nog mooiere toekomst te bezorgen ? Elk bedrag zorgt ervoor, dat zowel groot als klein, nog langer van deze magische plek zal kunnen genieten:
https://www.planbee.bz/it/progetti/dettaglio/150-il-fiume-incantato?fbclid=IwAR1XYFdg7miYS6HgAh6qwQrXK5BhmTX4LlVBdk0sssPGBqLFfKe65AxYPpQ

Alvast grazie mille vanwege de Gnambù en alle andere bewoners en helpers van de Fiume Incantato a San Vittore di Cingoli.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *