Ecco Le Marche

Cupramontana telt 4 bewegwijzerde wandelingen, waaronder ook een speurtocht voor kinderen:

Alle vertrekken vanaf het waterhuisje in de Via Alcide de Gasperi 41 te Cupramontana, waar zich tevens een grote parking bevindt. De wegwijzer-pijlen bezitten de kleur van de desbetreffende route. Bij de vertrekplaats vind je tevens een wandelgids met beschrijving van de route of je vraagt, tijdens het toeristisch seizoen ,de gids in het VVV. Of je download het van deze site.

Mijn man Erik en ik kozen het bruine pad uit, want we wilden een korte tocht maken ! We volgden de bruine pijlen om bij het baseball veld al van ons eerste panorama te kunnen genieten. Cupramontana bezit waarschijnlijk één van de mooiste baseballvelden van Italie, bij helder weer zie je een groot deel van het Appennijngebergte en zelfs de Sibillini.

Zo’n kleine gemeente met een dergelijk groot sportveld ? In de 80-er jaren reisde één van de bewoners Fabio Bartollucci naar Cuba, waar hij voor het eerst kennismaakte met deze sport. Terug thuis was hij zo enthousiast, dat hij de sport in zijn geboortestad introduceerde. Van het ene kwam het andere.
’s zomers organiseert men talrijke belangrijke internationale/nationale baseballtoernooien. De stichter overleed helaas een paar jaar geleden waardoor het stadion nu zijn naam draagt. De nieuwe recente aanbouw werd dan weer genoemd naar een jong overleden speler Giordano Cimarelli.

We wandelen verder via de strade bianche, waarbij af en toe de wandelwegen zich overlappen. Erik profiteert van de wandeling om de pijltjes die af en toe verslijten of verdwijnen, weer aan te passen.

De tocht leidt tevens langs wijngaarden en olijfbomen, typisch voor onze gemeente.

’s zomers kan je af en toe profiteren van de schaduwrijke bomen, doch dat geldt slechts voor een gedeelte van de route.

De panorama’s bieden zich achter elkaar aan; het patchwork patroon van onze landschappen zorgen voor een prachtig effect !

Het laatste stuk vormt het zwaarste gedeelte want nu moeten we terug naar boven naar Cupramontana, het hoogste punt in deze omgeving (505meter hoog). Dat leidt ons langs een oude steenfabriek waar vroeger bakstenen en dakpannen werden gemaakt. Tegenwoordig omgebouwd tot sociale woningen , een professionele keuken en 2 reusachtige ruimtes.

Hier eindigt de klim en belanden we bij de camperplaats van de gemeente. Wie honger heeft kan altijd terecht bij Ristorante Gina. Vanaf hier zijn het nog slechts enkele minuten wandelen tot het vertrekpunt.

De wandeling kan ook gefietst worden en bedraagt 5,6 km lang. Het hoogteverschil is ongeveer 179 meter. In deze tekst beschreven we de wandeling niet gedetaillerd, daar men gewoon de pijlen moet volgen. Als hulpmiddel heb je nog je boekje of de gedownloade kaart.

We wensen jullie allemaal una buona passeggiata.

Wil je nog wandelingen doen in deze gemeente of in de buurt ? Altijd welkom bij de wandelgroep die elke zaterdagvoormiddag vanaf het waterhuisje in Cupramontana om 8 uur ’s morgens vertrekt. De meeste tochten duren een halve dag.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *