Ecco Le Marche

Onze Engelstalige blogster Laura probeerde deze keer 2 wandelingen uit. vanaf hetzelfde vertrekpunt !
Als je de weg op rijdt, realiseer je je niet hoe hoog je bent; het prachtige uitzicht dat op je wacht bovenop de berg! We bevinden ons inderdaad op ongeveer 740 m boven zeeniveau, op de top van de Monte Acuto, waar het fort, beter bekend als Roccaccia, de grens vormt tussen de gemeenten Cingoli en Treia.

De wandeling naar de ruïnes van het fort begint vanaf een parkeerplaats, gemakkelijk te bereiken,
hier zijn de Google-coördinaten). Het uitzicht is spectaculair, maar ook de ruïnes van het fort stralen iets bijzonders uit…. We weten helaas heel weinig over de oorsprong van dit kasteel, waarschijnlijk dateert het uit de tijd dat mensen uit de vallei ontsnapten aan de barbaarse invasies op zoek naar veiligere (en hogere) plaatsen om zich te vestigen.

Deze Rocca di Monte Acuto werd gebouwd om de toegang tot de valleien eromheen te verdedigen en te controleren. een hele resem aan legendes zijn verbonden aan deze plek: over de mysterieuze wever die in de kelder van het kasteel op een gouden weefgetouw weefde, of de kip die gouden eieren legde, of de slang (geplaatst door de duivel) om de verborgen schat te bewaken in de kerkers van het kasteel…

Laura verliet het fort en zijn legendes om terug te gaan naar de parkeerplaats. Vanhier uit nam ze het pad naar de Grot van Santa Sperandi, een benedictijnse non, patroonheilige van Cingoli, die werd geboren in Gubbio en hier een leven leidde van gebed en boetedoening. De grot werd in de tweede helft van de 20e eeuw ingericht met een stenen bestrating, de borstweringsmuren en de toegangstrap. De bouw van de kapel gaat terug tot de 19e eeuw.

Het pad naar de grot is steil, met ongeveer 430 treden, die redelijk oneffen zijn. Het pad is meestal schaduwrijk, maar we raden je aan om toch water mee te nemen, want bovenaan gekomen, heb je wel dorst.

2 mooie wandelingen dus met telkens een mooie beloning aan het einde !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *