Ecco Le Marche

Naast champagne, oesters en kaviaar mag de truffel zeker niet ontbreken op de lijst van luxe voedingswaren; het zoeken naar truffels werd de laatste tijd dan ook één van de belangrijkste exclusieve ervaringen die men in Italië kan beleven…tot mijn grote verbazing leerde ik enkele weken geleden toevallig een truffelexpert die amper 15 minuten van ons vandaan woonde! Mijn medeblogsters geloofden hun oren niet en natuurlijk wilden ze het met eigen ogen zien!
Le Marche staat bekend om de truffels, en inderdaad, we hebben het meerdere keren gehad over truffeljacht en het truffelmuseum in Acqualagna, maar zo dicht bij huis ?

Antonio Bonfanti heet de truffelexpert en de magische plek (aan het einde van een onverharde weg) bevindt zich in Rotorscio 37. Antonio’s activiteiten en expertisegebieden kunnen niet worden samengevat als een simpele “truffeljager”. Hij is zoveel meer dan dat!

Hij is nl. in eerste instantie wereldwijde adviseur in truffelplanten ; in de jaren 90 werd heel de truffelteelt in Italië erg mysterieus gehouden, men deelde zelden de technieken. Hij wenste echter zijn studies en knowhow naar de truffelwereld te brengen. Vandaar zijn werkervaring over de hele wereld, waarbij hij aanleert hoe je je eigen “tartufaia” (het veld waar de truffels groeien) kunt aanleggen. Wat je in eerste instantie nodig hebt, zijn die planten die een wederzijdse symbiose stimuleren waarbij het wortelstelsel van een plant en de schimmels die erop groeien, voedingsstoffen uitwisselen die nodig zijn voor hun groei en overleving.

Truffels zijn in feite niets meer dan een geslacht van hypogetische schimmels, die hun specifieke planten nodig hebben om te groeien. O.a. de hazelnoot, de Portugese eik, de steeneik en de cistusroos ook wel zonneroosje genoemd. Antonio wil in de toekomst ook nog andere plantensoorten uitproberen.
Om je tartufaia productiever te maken, omringt Antonio zijn truffelplanten met comari (vrienden) genaamd, die het proces van schimmelvorming helpen.

Met passie vertelt hij over zijn kennis terwijl hij ons over zijn hele domein rondleidt. Wat een hard labeur geschiedde hier, hij mag er gerust trots op zijn ! Naast zijn zelf gekweekte tartufaia, duit hij ons zijn natuurlijke bos aan. Meteen verklaart hij het verschil tussen een “door de mens gemaakte” tartufaia en een natuurlijk truffelbos. De eerste vereist natuurlijk een echte diepgaande kennis: de kweker moet weten hoe hij het wortelstelsel van de planten bewerkt om ze ertoe aan te zetten nieuwe truffelsporen te zoeken en bijgevolg nieuwe truffels te produceren. Het natuurlijke bos daarentegen heeft niets met de mens te maken: de truffels groeien waar de dieren leven en hun uitwerpselen achterlaten…

Maar hoe gaan we de truffels vinden? Dat is het moment waar de trouwe viervoeters aan te pas komt! Een mens kan onmogelijk zelf een truffel vinden, hiervoor heeft hij het ongelooflijke reukvermogen van getrainde honden nodig. Antonio heeft 3 prachtige honden, Dafne, Mini en Barsi, die voor dit werk zijn opgeleid. Antonio is dan ook supertrots op zijn andere activiteit nl. het trainen van truffelhonden. Samen met een vriend organiseert hij enkele trainingskampen voor honden die al een bepaalde basis voor truffelgeuren zouden moeten hebben. Maar ook totaal beginnende honden zijn welkom, alhoewel het dan veel meer geduld en werk vereist. Sommige rassen zijn natuurlijk meer geschikt dan andere, maar bijvoorbeeld ook jachthonden of bastaardjes kunnen het!

Nu begint de echte job, onderschat het niet: voor de hond is de truffeljacht een echte fysieke en mentale vermoeiende activiteit. Een van Antonio’s honden is een echte energieke hardloper, maar tijdens het werk is ze erg rustig en gefocust. Voor hen is de geur van truffels zo prikkend dat ze hun neusgaten heel vaak moeten schoonmaken tijdens het truffel zoeken. Buiten het truffelgebied, bedelden de 3 honden om geaaid te worden en bleken ze echte knuffelhonden. Eenmaal op het truffeldomein zagen we ze geconcentreerd zoeken naar truffels, echt interessant om te zien. Grappig hoe ze de aarde afsnuffelden om dan ergens te blijven staan en energiek te beginnen te graven. Antonio moest er dan meteen bij zijn om te voorkomen dat de truffels beschadigd werden.

De truffeljachtervaring duurt ongeveer 2 uur en een half. In het begin krijg je uitgebreide uitleg over de truffel, zijn levenscyclus en alle anekdotes die ermee te maken hebben. Daarna volgt de jacht met de honden ! Heb je nog wat energie over, wandel dan tot de top van de heuvel om van het adembenemende uitzicht te genieten.

Tenslotte is het tijd voor een tartufaio-maaltijd, met ingrediënten die zijn geoogst op het land van Antonio of in de nabijgelegen boerderijen.

Natuurlijk delen we niet alle geheimen….als je meer wilt weten, probeer de ervaring zelf !

De kosten zijn vanaf 45 € en je kunt contact met hem opnemen op Facebook of telefonisch/whatsapp tel: +39-320-4123135 of via het VVV van Cupramontana om het te boeken.


2 reacties

jesse bos · 25 oktober 2023 op 21:39

i would like to train my dog to search for truffels,

    isabelle · 1 november 2023 op 16:50

    Beste Jesse, dat vergt veel geduld en niet elke hond slaagt erin. Misschien kan je contact opnemen met Antonio, die vermeld wordt in ons artikel. Hij kent truffelhondentrainers. Het schijnt dat ze meteen zien of een hond ervoor geschikt is of niet. Succes. Isabelle, Laura en Elke.

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *