Ecco Le Marche

Italië en de kerststallen, meer dan zomaar een traditie. Echte kunstwerkjes ontstaan op de meest bijzondere plaatsen. Ook in le Marche creëren ze dikwijls pareltjes van kerststallen ! Onze medeblogster Laura bezocht jaarlijks met haar familie al van kinds af aan, één of meerdere kerstkribbe in de regio. Ze zag er al zoveel, dat ze dacht, nu heb ik ze allemaal wel bezocht. Maar nee hoor, ook dit jaar slaagde ze er in om een nieuwe aan haar “verzameling” toe te voegen; die van de Crocifisso kerk in Porto San Giorgo. (badplaats aan de Adriatische kust) Het bleek nogal een zoektocht om die kerk te vinden, vandaar dat we jullie de Google Maps-coördinaten vermelden:: 43.178584808136925, 13.793703686962143

Niet alleen de kerststal stelde men er op, maar tevens een voorstelling van het dagelijkse leven en de ambachten in onze regio. Bovendien eindigt het tafereel niet met de geboorte van Jezus, maar gaat het door tot aan Zijn opstanding! Veel afleveringen uit het leven van Jezus zijn hier vertegenwoordigd, waarvan sommige zelfs onbekend voor Laura.

Renata Ficiarà is de vrouw die dit meesterwerk schiep met een ongelooflijk oog voor de kleinste details ! Laura kwam ogen tekort om alles te bekijken, waarschijnlijk miste ze nog vele leuke scènes ! 150 vierkante meter groot, 1000 beeldjes en 242 mechanismen, want het blijkt bovendien nog allemaal te bewegen ook, dus geen statische voorstellingen !

De lievelingsscène van Laura ? het maken van de wijn en de varkens natuurlijk, je kan meekijken op het onderstaand filmpje.

De kerststal is nog te zien tot en met zondag 9 januari van 10.00 tot 13.00 uur en van 16.30 tot 19.30 uur. Gemist ? Niet getreurd, hoogstwaarschijnlijk wordt het volgend jaar opnieuw tentoongesteld.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *