Ecco Le Marche

Een strandvakantie met toch een snuifje cultuur ? Dan moet je in San Benedetto del Tronto zijn, het palmenstrand. Sinds 2012 combineer je er een wandeling op de pier met een gratis bezoek aan het MAM of Museo d’Arte Sul Mare (kunstmuseum aan de zee).

205 tentoongestelde kunstwerken waaronder 179 beeldhouwwerken en 23 murales.

Bovendien stonden op deze pier reeds 3 andere werken van de kunstenaars Mario Lupo (1986) , Genti Tavanxhiu (2006) en van Giuseppe Straccia (2010-2018)

Elk jaar komen er kunstwerken bij tijdens het Festival dell’ Arte sul Mare (kunstfestival op zee), met deelnemers van heel de wereld !

Vorig jaar in september besloten Erik (mijn man ) en ik om er een kijkje te nemen, helaas waren ons de weergoden niet echt goed gezind, het regende welsiwaar niet, doch het leverde geen zonnige foto’s op.

Net voordat je de pier bereikt, springen al enkele artefacten in het oog:

Lavorare, lavorare, lavorare, preferisco il rumore del mare, betekent werken, werken ,werken ik heb liever het geluid van de zee. De Piemontees Ugo Nespolo realiseerde dit werk in 1998 gebruikmakend van een zin van de dichter Dino Campana (1913) De oorspronkelijke Fabricare, fabricare, fabricare veranderde Nespolo echter in lavorare. Een uitnodiging om een evenwicht te vinden tussen werk en vrije tijd.

Verderop valt een reusachtige boeg op, van een schip Geneviève. Deze zou van 1978 tot 2006 gediend hebben om op tonijn te vissen, in 2007 werd het een opleidingsschip om vervolgens daarna jaren te verkommeren. Uiteindelijk eindigde de boeg als symbool voor de eeuwenlange visseriji in San Benedetto.

Ingehuldigd in 2020, waarbij ’s nachts alle namen van vissersboten op geprojecteerd worden.

Het museum bestond voor het eerste deel uit een ca. 600m lange rij rotsblokken die door talrijke kunstenaars bewerkt waren. De één nog mooier dan het andere. Alhoewel ik talrijke foto’s maakte, publiceer ik slechts enkele ervan, zodat jullie nog een reden hebben om er zelf op verkenning te gaan !

Beeldhouwers over heel de wereld namen er inderdaad aan deel, zo lazen we het toch op de bijbehorende bordjes .

Opmerkelijk de aanwezigheid van enkele poezen, we ontdekten dat enkele personen een soort kattenopvang creeerden en hen regelmatig van voedsel voorzagen.

We zagen het opmerkelijke beeld gewijd aan de beroemde zeemeeuw Jonathan Livinstone mooi in verhaal gebracht door Richard Brach en later verfilmd met de bekende muziek van Neil Diamond.

Nu bereikten we het monumentale werk van Giuseppe Straccia. Het startte met de Madonna del Mare ter nagedachtenis aan allen die hun leven lieten op zee.

Daarna vermeerderde met de jaren op deze plek, het aantal beeldhouwwerken allemaal gericht naar de zee, want in het water maakte de beelhouwer een kerststal. Helaas tijdens deze stormachtige dag, niet te zien voor ons. Doch anders kon men die beeldengroep duidelijk zien.

Vervolgens bereikten we het travertijnse monument van Genti Tavanxhiu. Dit beeldhouwwerk maakte hij ter ere van Don Francesco Sciochetti, die naast zijn hulp tijdens een cholera epidemie o.a. zorgde voor de eerste gemotoriseerde vissersboot van Italie en dat in San Benedetto!

Vanaf dan bereikten we de zone van de murales of muurschilderingen.

De pier eindigde bij een kleine vuurtoren. We keerden terug en merkten hierbij nog meer fraaie beelden.

Een aanrader als je bijvoorbeeld ook je kinderen aan het wandelen wilt krijgen, een wandeling met een doel !

Tussen 4 en 11 juni van 2022 vindt opnieuw het kunstfestival plaats in San Benedetto waarbij men de beeldhouwwerkers en de schilders live bezig kan zien. Natuurlijk organissert men dan ook congressen en lezingen. Het programma staat op de Facebookpagina, of op de website (ook in het Engels).


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *