Ecco Le Marche

Kwa strand zijn we in le Marche best verwend; 170 km kust ! Van noord tot zuid zijn er stranden, zowel zand- als kiezel- als rotsstranden. Bovendien kregen vele dit jaar opnieuw het Bandiera Blu-kwaliteitscertificaat (Blauwe Vlag). Onder hen Porto Potenza Picena, waar Elke de afgelopen weken twee keer heen ging. Bij mij is dat wel al langer geleden, ten eerste baat ik een B&B uit en heb niet altijd tijd om naar het strand te gaan, ten tweede ben ik niet echt een strandmens.

Deze plek was waarschijnlijk oorspronkelijk een Romeinse nederzetting genaamd Sacrata en later, in de 16e eeuw, een vissersplaatsje rond de versterkte toren Torre Sant’Anna. Pas na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Porto Potenza Picena zich tot een populaire badplaats.

Bij Elkes eerste bezoek belandde ze er toevallig ’s ochtends voor een lekker ontbijt met uitzicht op de zee. Ze vond het zo leuk, dat ze de tweede keer echt van het nieuw ontdekte strand wilde genieten .

Net als de eerste keer vond ze zonder problemen een parkeerplaats direct aan de spoorlijn; je hoeft dan alleen maar door een voetgangerstunnel om direct aan zee te zijn. De parkeerplaats was betalend, maar slechts 50 cent per uur tot 20:00 uur, wat ze helemaal oké vond. Elke gaat meestal maar na de middag naar het strand en vraagt dan in één van de bagni een goede prijs voor ligbedden en parasols voor de rest van de dag.
Zelf vonden we altijd in de zijstraatjes gratis parkeerplaatsen.

Je vindt er tevens een ruime keuze aan gratis stranden (spiagge libere), die toch uitgerust zijn met toiletten, (koude) douches, voetdouches en vuilnisbakken. Elke zag zelfs badmeesters bij twee van hen. Normaal moet elke badplaats gratis stukken strand aanbieden, doch zijn ze niet allemaal zo goed onderhouden als in Porto Potenza Picena.

Een mooie en goed onderhouden boulevard begeleidt 3 km lang het strand. De talrijke zitbanken bieden de gelegenheid om van de zee te genieten en er te ontspannen. Je vindt er ook bars, restaurants en kiosken voor elke smaak en elk budget.
Een klein, afgelegen paradijs, met het enige geluid van de af en toe passerende trein, die achter een muur rijdt, veilig gescheiden van het strand.

Met kinderen kun je hier heel goed terecht, want:

– Het strand en de strandpromenade zijn door een spoormuur van de weg gescheiden. Je parkeert achter de muur en gaat dan door één van de onderdoorgangen naar het strand. Hierdoor wordt het strand gescheiden van het autoverkeer.
– Het is een mooi, ruim zandstrand dat heel langzaam afloopt in het water, zodat zelfs kleine kinderen er makkelijk in kunnen zwemmen.
– Offshore golfbrekers zorgen voor rustig water .
– Talrijke delen van het strand worden bewaakt door badmeesters (overdag, tijdens het hoogseizoen)
– Sommige Bagni staan ​​vol met grote, kleurrijke speeltoestellen.

Dat gezinnen hier graag komen, blijkt ook uit de netten met speelgoed die naast vele ligstoelen staan: huur je een ligstoel en parasol voor meerdere dagen, laat het speelgoed dan gewoon staan.

Wat kan je nog meer doen?

Eén van de historische bezienswaardigheden in de stad bestaat uit de Sint- Annakerk, in neogotische stijl herbouwd in 1926 door de architect Eusebio Petetti op de plaats van de afgebroken oudere kerk. Maar binnen kan je er een 17e-eeuws schilderij bewonderen met de afbeelding van de Maagd Maria met het kind Jezus tussen de heiligen Gioacchino en Anna, toegeschreven aan de schilder Cavalier Perugino.

Daarnaast de haventoren, gebouwd in de 16e eeuw als bescherming tegen piraten en gerestaureerd in de 18e en 19e eeuw. Je kunt hem in het weekend beklimmen tussen 21:30 en 23:30, maar helaas waren Elke en Otto er doordeweeks en konden ze de toren alleen van buiten zien.

De gemeente Porto Potenza startte in 2021 een groot street art-initiatief: een groep lokale kunstenaars versierde de muren van de strandpromenade met kleurrijke graffiti. Elke herkende enkele motieven uit Porto Potenza Picena, zoals de Sant’Anna-kerk en de haventoren. Het geheel ging gepaard met enkele live-acties waarbij je de artiesten aan het werk kon zien.
Ook dit jaar organiseren ze weer soortgelijke evenementen. Vervolgens kun je van 6 tot en met 9 augustus zien hoe straatartiesten het skatepark in Potenza Picena versieren. kijk op de Facebook-pagina, en/of de Instagram-pagina voor meer info. Of vraag inlichtingen via e-mail: colori.in.comune@gmail.com. Volgens Elke zullen kinderen zullen de beschilderingen ook heel spannend vinden!

In het noordelijke kustgebied bevinden zich enkele brakwatermeren waar men heerlijk kan wandelen en vogels spotten, maar Elke en Otto passeerden er slechts even langs op hun terugweg.

Landinwaarts vindt men de Villa Buonaccorsi uit de 16e eeuw met een prachtige terrasvormige baroktuin. Het wordt voornamelijk gebruikt voor evenementen en bruiloften. Helaas waren er nu in 2022 geen rondleidingen voorzien, volgens de plaatselijke pro loco van Porto Picena.

Na een leuke, ontspannende middag op het strand, besloten ze te blijven eten. Het restaurant bij hun bagno was bijna volgeboekt (weekdagen in juli!), dus ze hadden het geluk om één ​​van de laatste tafels te kunnen bemachtigen. De beloning was een prachtige zonsondergang en heerlijke zeevruchten!


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *