Ecco Le Marche

De Marche biedt ook aan fietsers goede mogelijkheden: de glooiende heuvels en de talrijke afwisselende mooie landschappen ervaar je veel beter op de fiets dan in de auto.

Vandaag stellen we jullie een mooie tocht voor langs de rivier de Esino. De route is grotendeels autovrij, volledig vlak en biedt tegelijkertijd prachtige vergezichten over weilanden, akkerbouw en de rivier de Esino. Ideaal als uitstap met kinderen of als een eenvoudige, ontspannen tocht voor iedereen.
Omdat het parcours meestal uit onverharde witte wegen bestaat, raden we het gebruik van racefietsen af. Elke legde het af op een normale e-bike en Otto haar man op een mountainbike.

Het fietspad langs de Esino is een project dat elk jaar meer vorm krijgt. Theoretisch gaat het pad van Fabriano naar Falconara Marittima aan zee, maar in 2017 werd het gedeelte van de route door de Gola Rossa afgesloten; een stuk van de weg stortte in door een aardverschuiving tijdens een hevige regenval. Otto zag daar onlangs een graafmachine staan ​​- wie weet, misschien opent de route er binnenkort weer.

De verschillende trajecten van de route doorkruisen talrijke gemeenten en daardoor varieert de realisatie en kwaliteit van het fietspad sterk. Elkes favoriete etappes zijn die tussen Mare di Mergo en Moie, waarover ze later zal schrijven, en deze, van Monsano tot Falconara Marittima:

De route bedraagt 17,5 kilometer (35 kilometer heen en terug). Precies wat je wilt hebben als je kiest voor een comfortabele rit met een combinatie van een lekkere lunchpauze op het strand.

De ingang naast de afrit van de snelweg bij Monsano is nog vrij onspectaculair en loopt parallel aan de snelweg tot aan de hoogte van Interporto. In het begin lijkt het alsof men om de paar honderd meter onder de snelweg doorfietst. Maar het pad is goed ontwikkeld, dus bereikt men vrij snel de mooiere trajecten.

Na Interporto wordt het mooier, want men rijdt door verschillende soorten velden: hier een maisveld, daar een prachtig zonnebloemveld, vervolgens olijfbomen of een schaduwrijke laan. Men passeert zelfs een walnotenbos langs de route. Het is midden in de zomer , dit betekent grote, geoogste korenvelden, die rustig en lui wegsluimeren naast oude, deels verlaten boerderijen.

De route is goed aangegeven ; nu gaat het verder in de richting van Chiaravalle

Chiaravalle is de geboorteplaats van de beroemde pedagoge en arts Maria Montessori ! Men vindt er dan ook een interessant Montessori museum, tevens leuk voor kinderen. Een korte omweg maken naar het museum is dan ook een aanrader.
Het fietspad zelf loopt rond Chiaravalle op paden en wegen met heel weinig auto’s.

Daarna volgt men de borden naar Falconara Marittima, die er een beetje anders uitzien dan de vorige; andere gemeente, andere borden!

De paden blijken gemakkelijk te berijden (volgens enkele projecttekeningen zijn verdere uitbreidingen in de toekomst voorzien!) Je steekt af en toe de Esino-vallei over, via speciale fiets- en voetgangersbruggen, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de rivier en haar flora en fauna . De Esino staat momenteel vrij droog en vol met groene algen, maar hoe verder men richting zee komt, hoe meer water er is. Op een gegeven moment ziet Elke bij een watermolen zelfs een stel vissen rondspetteren.

De laatste brug voor Falconara Marittima onthult een minder fraai panorama; fietste men net door idyllische rivierlandschappen, plotseling biedt het uitzicht naar zee op één van de discussiepunten van le Marche: de olieraffinaderij van Falconara Marittima!
Het prachtige Esino fietspad eindigt op één van de lelijkste plekken van de hele kustlijn van le Marche…

Laat de raffinaderij aan de linkerkant en rijd dan door het stadje Falconara Marittima. Er zijn hier voornamelijk fietspaden, maar op sommige plaatsen moet men zich door het autoverkeer wringen – pas op met kinderen!

De stranden beginnen ten zuiden van het monumentale stationsgebouw, dat voornamelijk wordt gebruikt door de lokale bevolking uit Ancona en omgeving en waar Elke en Otto ook graag komen. Zelfs in het hoogseizoen eind juli, konden ze nog gezellig, goedkoop en zonder veel drukte aan zee zitten en pasta met mosselen eten. Het was echter op een weekdag; het weekend in het seizoen kan men beter mijden omdat het dan waarschijnlijk drukker is.

Goedgehumeurd en versterkt met bier en heerlijke pasta, stapten ze op hun fietsen en keerden ze terug naar het startpunt.

Tips en achtergrondinformatie:

Als je niet op dezelfde manier wilt terugkeren, kan je ook de trein nemen: vanaf het treinstation Falconara Marittima gaan treinen naar Castelferretti (luchthaven), Chiaravalle, Jesi, Castelbellino, Castelplanio-Cupramontana en verder naar Genga en Fabriano. De regionale treinen op dit traject hebben sinds vorige maand extra fietscompartimenten en het meenemen van fietsen in de regionale treinen in de Marche is zelfs gratis! Hier is de Trenitalia-pagina in het Engels, waar je de relevante treinen kan zoeken.

Enkele links naar het verloop van het fietspad. Het is vaak bewegwijzerd, maar het is beter om een ​​kaart of GPX-track te gebruiken om te voorkomen dat je een afslag mist:
GPX op onze eccolemarche google drive voor directe download of open met GPX-viewer
Komoot link (van daaruit is het ook mogelijk om zowel de kaart als de GPX-track te downloaden; of Komoot direct via de GSM te gebruiken voor navigatie).

Het hele fietspad van Genga Stazione naar Falconara vindt men op internet, met de mogelijkheid om het als GPX-track te downloaden. (maar pas op, het stuk door de Gola Rossa is momenteel gesloten!)
Overigens heeft het VVV-kantoor van Cupramontana een kleine brochure, de “Wandel- en Fietsgids”, waarin de route van het Esino-fietspad tot in detail is uitgetekend. Of download de route via de website van Turismo Cupramontana.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *