Ecco Le Marche

Ecco Le Marche zwierf de afgelopen 4 jaar door talrijke Marchigiaanse middeleeuwse kastelen en dorpen, bezocht zelfs een speciaal museum over de middeleeuwen met één van de belangrijkste personages, Frederik II. Maar nog nooit maakten we het dagelijkse leven, de kostuums, de wapens en de werktuigen van de Middeleeuwen mee!

Tot onze grote vreugde nodigde de 11-jarige vereniging van de Armati della Antica Marca Elke, Laura en mij uit, om een praatje te maken en dit duistere maar fascinerend tijdperk beter te leren kennen. Met meer dan 45 leden, van 6 tot 82 jaar oud, kan men de Armati della Antica Marca best belangrijk noemen !.

Een mooi voorbeeld van een een typische middeleeuwse dag ? Bekijk eens deze video, die ze maakten tijdens de lockdown.

Voel je je al niet terug in die tijd? De vereniging neemt inderdaad hun werk zeer serieus : alleen de periode van 1100 tot 1250 beeldt men uit, de jaren van Frederik I en de hele Hohenstaufen-dynastie. Alles wordt volgens deze tijd bedacht, gemaakt en gedaan.

De groep bestaat uit verschillende disciplines: het boogschieten, de zwaardgevechten, de historische gereedschappen, de jurken en de dansen. Elk lid is dan ook gespecialiseerd in één of twee ervan.
De voorzitter Andrea gaat er dan ook prat op, dat de uitvoeringen van de Armati della Antica Marca met gemak 2 uur lang een groot publiek kunnen vermaken met verschillende acts!

Voor ons interview kregen we tevens de kans om de vice-voorzitters Graziano, voor het boogschieten, en Rolando, expert op het gebied van historisch materiaal, te ontmoeten; Marta bleek de specialiste voor de dansen en jurken en… Laura’s broer, Marco, die onlangs houten gereedschappen en voorwerpen bouwde voor een groot toekomstig evenement ! (Nu begreep Laura het helse lawaai in hun garage!!)

Niets wordt aan het toeval overgelaten; de bogen en pijlen zijn allemaal met de hand gemaakt, hetzij door hen, hetzij door professionele ambachtslieden. Men streeft immers naar historische nauwkeurigheid!

Dit geldt ook voor de zwaarden, kijk maar eens naar de zwaardgevechten in het filmpje ! Net echt !

Ze legden ons uit, dat er verschillende houdingen bestaan voor zowel verdediging als aanval. Om het zo veilig mogelijk te houden, volgen de zwaardvechters twee keer per week les. Vooraf bepalen ze wie er gaat winnen en verliezen, waardoor er men aan het einde volgens een choreografie werkt, doch wat daaraan voorafgaat is volledig geimproviseerd !

Eén van de hoogtepunten van de Armati: de dansen! Natuurlijk worden de bewegingen en de gebaren nauwkeurig uitgevoerd. Soms wordt je zelfs uit het publiek uitgenodigd om mee te dansen…

De jurken (“ geen kostuums”, benadrukt Andrea) zijn ook zelf genaaid en het textiel zorgvuldig gekozen door de naaisters. Hun expertise is zo hoog, dat ze vlak vòòr de pandemie er een voordracht over hielden.

Nu willen jullie ze zeker ook in actie zien !! Wanneer ?

Van 2 tot 4 september 2022 te Cupramontana, spelen ze het verhaal van Corraduccio d’Accola na, een leenman die zijn testament naliet en daarmee een zeer belangrijke inkijk gaf op het leven tijdens de middeleeuwen. Het handelt over mysterie, jaloezie, rivaliteit en er vallen misschien enkele doden? De edelen, de klerken en de andere landeigenaren werden namelijk op zijn sterfbed tot actie opgeroepen.

Dit is de trailer van het 3-daagse evenement: “Accola, 1285. Alle zielen zijn in rep en roer, de oude graaf Corraduccio bereidt zich voor om de toekomst van het kasteel te onthullen”

Het Accola-kasteel is door de eeuwen heen verdwenen en tegenwoordig herinnert er alleen een weg aan: Via Accoli in Cupramontana. Ook bestaan er nog enkele stenen van dit kasteel verwerkt bij de bouw van een nieuw huis.

De evenementen vinden plaats in de abdij van de Beato Angelo, de gemeente Cupramontana en zijn deelgemeente Poggio Cupro. Het maakt deel uit van het regionale festival Marche Storie (dat bijna uitsluitend in het Italiaans verloopt), maar op de Turismo Cupramontana-website kun je de rondleidingen in het Nederlands, Duits, Engels en Frans terugvinden.

Om de Middeleeuwen te bestuderen is het testament van Corraduccio d’Accola inderdaad erg belangrijk; In de Middeleeuwen schreef men weinig over het dagelijkse leven en voor de Armati della Antica Marca is het niet gemakkelijk om originele documenten te bestuderen en te onderzoeken. Hun belangrijkste documenten zijn eigenlijk twee geïllustreerde bronnen : het wandtapijt van Bayeux en de Morgan Bijbel.

Hebben jullie er al zin in ? Reserveer dan jullie plaatsen op de site van het VVV van Cupramontana.

Wil je op de hoogte gehouden worden van hun toekomstige activiteiten ? Kijk dan op de site van de Armati della Antica Marca !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *