Ecco Le Marche

Ongelooflijk maar waar, sommige gerechten zijn niet alleen uitsluitend met één regio verbonden, maar ook met slechts één dorp. De Calcioni in Serra San Quirico vormen zo’n voorbeeld waar we het enige tijd geleden over hadden maar ook de Tagliatelle fritte in Monterubbiano. Hoewel de naam dezelfde is als die voor sommige carnavalsgerechten in andere delen van Italië, bestaat dit uitsluitend als voorgerecht. Doch als je ernaar kijkt, lijkt het helemaal niet op tagliatelle.

Het lijkt eerder op een gefrituurde gehaktbal! Maar als je die doormidden snijdt… dan zie je de tagliatelles !

Dit gerecht wordt meestal geleverd met bolognese saus of de betere benaming ragu saus, dat je over je gehaktbal giet. Het binnenste bestaat uit zelfgemaakte tagliatelle, kookroom, bechamel, mozzarella en parmezaan, als je dat wilt.

Het idee van tagliatelle fritte komt van mevrouw Santina, echte naam Alessandra, die in 1973 een nieuwe en indrukwekkende voorgerecht wilde maken voor de bruiloft van haar zoon. Ze werkte in haar Albergo Ristorante Pazzi sinds 1953, toen zij en haar man een kleine herberg met drie kamers in het stadscentrum van Monterubbiano overnamen.

Vanaf dat bruiloftsdiner verspreidde het nieuws zich… tegenwoordig moeten restaurantreserveringen voor grote ceremonies minstens twee jaar van tevoren worden gemaakt, iedereen wilt de tagliatelle fritte van mevrouw Santina. Een paar jaar later stelde de toenmalige voorzitter van de Monterubbiano Sports Club Santina voor, om een festival van tagliatelle fritte te organiseren dat «Specialiteit van Ristorante Pazzi» was. Zoals elk echt Marchigiaans recept, heeft tagliatelle fritte een geheim ingrediënt dat absoluut niet kan worden onthuld en dat Santina niet eens aan haar dochter heeft verteld, maar alleen aan haar nichtje met dezelfde naam, Alessandra.

Laura proefde dit heerlijke gerecht bij Il Coccaro, in Monterubbiano, dat een terras heeft met uitzicht op een geweldig panorama. Restaurant Da Pazzi bestaat niet meer

laura ontdekte het recept in het bekende tijdschrift La Cucina Italiana:

Ingredienten:

 • 250 gr tagliatelle (brede lintenpasta)
 • 150 gr gemengd gehakt
 • 100 ml room
 • 100 ml bechamelsaus
 • 50 gr boter
 • 50 gr parmigiano kaas
 • zout/nootmuskaat

om te paneren:

 • meel
 • 2 eieren
 • paneermeel
 • olie om te frituren

Saus (bijvoorbeeld tomatensaus)

Bak het gemengde gehakt in een pan met boter, zout en nootmuskaat. Kook de tagliatelle in kokend water met zout en giet ze af als ze gaar zijn. Breng ze op smaak met de room, de bechamelsaus, het gehakt, de Parmigiano Reggiano en meng alles goed. Spreid de gekruide tagliatelle uit op je houten werkblad, laat ze minstens twee uur afkoelen en rusten (zelfs drie als het zomer is). Snijd als ze koud zijn in kleine stukjes. Bewerk het verkregen deel met je handen tot een gehaktbal met de bovenkant lichtjes afgeplat. Rol ze eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en dan door het paneermeel. Frituur ze in ruim hete olie. Als je ze niet meteen frituurt, kun je ze in de vriezer bewaren.

Als je ze liever in Monterubbiano eet, mag je de jaarlijkse Sagra delle Tagliatelle Fritte niet missen, die meestal half augustus plaatsvindt. Check de Facebookpagina om op de hoogte te blijven

Nu ben je klaar om de tagliatelle op de juiste manier te eten! Bekijk hiervoor het filmpje !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *