Ecco Le Marche

Sint Valentijn waar wordt hij niet vereerd ? Waarschijnlijk wereldwijd! Maar rond deze heilige bestaan heel veel verschillende verhalen en discussies . Want iedereen wil wel de relikwieën van deze bekende heilige bezitten ! De Umbrische gemeente Terni claimt de relikwieën te hebben van Valentijn, daar hij er nog bisschop was. Hij zou de marteldood sterven in Rome op 14 februari 347 waarna zijn lichaam in Terni begraven werd.


Doch vorig jaar belandden we toevallig in de noordelijke Marchigiaanse gemeente Sassocorvaro, mooi gelegen op een rots .

Deze 15 de eeuwse versterkte burcht vormt echt het symbool van dit stadje.

Al slenterend door de steegjes, kwamen we bij het 18de eeuwse Oratorio della SS Trinità (van de heilige Drievuldigheid), waarbij een bordje vermeldde dat hier relikwieën lagen van Sint Valentijn.

Die dag bleek het gebouw gesloten, maar ik slaagde er toch in om enkele foto’s van de binnenkant te maken. Boven het altaar bemerkte ik de relikwieënhouder.

Na wat opzoekingswerk, blijkt er in dit gebedshuis op 14 februari, de dag der geliefden en van deze heilige, een inzegening te zijn van koppels tegen 19.30 u.
Dit jaar organiseert Sassocorvaro zelfs een Sint Valentijndiner met kaarslicht in de gewelfde kelders van de versterkte burcht de Rocca Ubaldinesi. Meer info hierover vindt men in dit artikel.

In 1722 richtte men dit oratorium op, om vijf jaar later enkele relikwieën te ontvangen, oa.. van Sint Valentijn.

De relikwieën in Sassocorvaro , o.a. een schedel, zou uit de Romense catacombe Calepodio afkomstig zijn tijdens de 18de eeuw. Ze werden met allerlei attesten geleverd.

Nu zou er in de 3de eeuw na Christus , dus honderd jaar eerder dan de Valentijn uit Terni, in Rome een priester geweest zijn met de naam Valentijn. Misschien werden de beide verward ? De discussies blijven voortduren en in Sassocorvaro zijn ze 100% overtuigd dat zij de schedel van de echte Valentijn van de geliefden bezitten. Of hoe ook in huidige moderne tijden relikwieën van bekende heiligen nog altijd voor discussies maar ook voor inkomsten zorgen…

In ieder geval loont zich een bezoek aan Sassocorvaro, een gemeente die we zeker nog bezoeken om er een artikel over te schrijven !

Het blijft moeilijk om de juiste waarheid te achterhalen, daar er eeuwenlang een ware handel in relikwieën bestond, waarbij men achteraf vaststelde dat sommige lichamen wel 5 armen en 7 benen bezaten…


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *