Ecco Le Marche

Op Internationale Vrouwendag , nl 8 maart,wilden we de unieke vrouwelijke figuur in Le Marche vermelden: La Vergara.
Maar wie is de Vergara? Letterlijk betekent het: de vrouw die de vergaio [de boer] assisteert bij sommige activiteiten of bij het beheer van de boerderij. Maar in onze regio omvat het begrip een Vergara zijn, toch heel wat meer!

Allereerst: de naam komt van verga, een soort roe, gebruikt bij de landbouwactiviteiten en soms zelfs om de stoute kinderen te slaan. Vandaar de naam ‘zij die de roede vasthield’, dat wil zeggen degene die de macht had om alles te beheren wat te maken had met de zorg voor het huis en de grote gezinnen die daar woonden, ook al waren het officieel de echtgenoten die voor hen zorgden!
Gezinnen telden vroeger talrijke leden die allemaal onder hetzelfde dak woonden; wie anders dan een Vergara bezat het gezag om zo’n grote familie in de goede baan te leiden…De identikit van de vergara ?:

 • Favoriete bezigheden:
  – ervoor zorgen dat iedereen zich thuis en hongerig voelt (ook al heb je geen honger, je MOET eten).
  – een korte pennica (dutje) na de zeer lange zondagse lunch.
  – het berispen van elk lid van de grote familie.
  – roddelen met de andere Vergare uit de buurt.
 • Favoriete eten:
  -alles wat ze zelf kon koken, van het vlees tot het gebak, van polenta tot de zelfgemaakte tagliatelle.
 • Favoriete gereedschap:
  – het schort (in het dialect zinale ) werd elke dag gebruikt, bij elk seizoen en in elke kleur. De kleding van “goede kwaliteit” mochten niet vuil worden, dus het schort bleek het dagelijkse kledingstuk-
  – keukengerei (gigantische pannen voor de grote porties en alles wat van pas kwam bij het bakken, koken en het maken van zelfgemaakte gerechten).
  – versleten spullen pas vervangen als ze van binnen naar de tuin verhuisden
  – geheime ingrediënten (zoals Alchermes-likeur)

Afbeelding van een Vergara op de murales in Cacciano

Natuurlijk verschillen de huidige landbouwtradities en families. Zo veranderde de Vergara zelf haar levensstijl en hoofdactiviteiten.

Dankzij een lokale blogger werd deze belangrijke figuur nu weer beroemd in onze regio; Deborah Iannacci (haar Facebook-pagina wordt door veel lezers gevolgd) schreef over haar samen met zoveel andere Vergare: ze creëerde een kalender, een boek en verscheidene projecten, allemaal in het dialect.

We citeren uit haar werk :

“De belangrijke vrouw, die zich achter deze sleutelfiguur uit de geschiedenis van Le Marche verschuilt, is niemand minder dan een matrone die in haar jeugd veel heeft geleden, die ook hard werkte, die de kleine dingen wist te waarderen en die het liefst haar immense liefde toonde voor het hele gezin door de heerlijke gerechten die zij bereidde.

Vergara is altijd een geweldig voorbeeld van een vrouw geweest en zal dat altijd blijven, ze is meer dan een moeder of grootmoeder… kortom, ze is een superheld. Maar in plaats van een mantel draagt ze een prachtig gebloemde Zinale!’”


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *