Ecco Le Marche

My first encounter with Luigi Bartolini (1892-1962)? As the author of the book “Ladri delle Biciclette” (Bicycle Thieves), internationally known through the director Vittorio de Sica who made a world-famous film out of it. The book was translated into more than 40 languages, albeit not into Dutch.
Luigi, born in Cupramontana, not only created literature; he was also globally recognized for his etchings and engravings.

Luigi Bartolini (uit Wikimedia Commons)

Zijn werken vindt men terug in internationale musea, waaronder het MOMA in New York, de National Gallery of Art in Washington en de Uffizi in Florence.

Bartolini studeerde kunst, kunstgeschiedenis, maar ook architectuur en anatomie in Siena, Florence en Rome. Hoewel hij het grootste deel van zijn leven in Rome doorbracht, voelde hij zich steeds weer aangetrokken door de Marche, waar hij werkte als tekenleraar in onder meer Camerino, Macerata en Osimo.
Tijdens het fascisme verbande men hem tijdelijk naar Merano en daar als tekenleraar onder toezicht geplaatst.

TENTOONSTELLING “BARTOLINI ATTRAVERSO IL COLORE

In 2023 organiserde men een aantal evenementen ter gelegenheid van de 60e verjaardag van zijn overlijden, waaronder de tentoonstelling “Luigi Bartolini attraverso il Colore” (Bartolini in Kleur) in het Museo Buonaccorsi in Macerata.

“Dat klinkt spannend, we gaan er samen heen”, zeiden we tegen elkaar via de eccolemarche blog. En zo reden we op een warme dag half november naar Macerata. We parkeerden bij de parkeergarage Sferisterio, omdat daar voldoende parkeergelegenheid is voor bezoekers van het historische openluchtstadion .
Daarna wandelden we nog even naar het historisch centrum, de moeite waard om te bezichtigen maar wel beperkt toegankelijk voor auto’s.

Laura moest ’s morgens nog werken, dus we waren er relatief laat maar hadden de prachtige museumzalen bijna voor onszelf!

De olieverfschilderijen van Bartolini kende ik tot dan toe niet, alleen zijn etsen. Een aangename verrassing deze werken in ongelooflijk krachtige kleuren die volledig in contrast stonden met Bartolini’s veelal monochrome etsen

Zelfs de poster bij de ingang viel op; een levenloze ijsvogel naast een spatel zei alles over de tentoonstelling: de intense kleuren, de humor en de ironie in Bartolini’s schilderijen (werd de ijsvogel gedood met de spatel of symboliseert de spatel simpelweg het royale verfgebruik van de schilder?) en één van zijn typische motieven, het eigenzinnige stilleven.

De tentoonstelling bestaat uit 60 schilderijen en onderverdeeld in 4 thema’s:

1.STILLEVEN-LA NATURA MORTE

De stillevens waren Elkes favoriet: geen wreed geschoten fazanten zoals in een klassiek stilleven en geen eerbetoon aan de jagers. Maar een poëtische weergave, zoals die van de Pernice di Montagna (bergpatrijs). Bartolini zelf beschrijft de vogel op zijn schilderij liefdevol als een engel met veren en roze voeten.

La pernice di montagna – de bergpatrijs

2. HUISELIJKE INTIMITEIT – INTIMISMO DOMESTICO

De werken van huiselijke intimiteit vertelden ons meer over Bartolini. Hij zei dat zijn werken altijd autobiografisch waren, net zoals de hoofdpersoon van zijn boek Ladri di Biciclette, die een alter ego van de kunstenaar moest zijn. Zo zagen we meerdere portretten van zijn dochter, vrienden en zichzelf.

3. LANDSCHAP- PAESAGGIO

De ervaring van Bartolini vinden we tevens terug in zijn landschappen: we bekeken rivieren, de zee en de heuvels, zoals we die kenden in le Marche.

La riva del Martin Pescatore – De oever van de ijsvogel

4. HET DAGELIJKSE LEVEN – BRANI DI VITA

De vierde categorie, de levensfasen (brani di vita), ten slotte, toonde scènes uit het dagelijks leven, zoals de afbeelding van de maaiers (mietitrice), destijds typerend voor de Marche.

BARTOLINIS POESIE, BRIEVEN EN PROZA

In enkele vitrines stonden ook voorbeelden van zijn poëzie, proza ​​en correspondentie. Natuurlijk was een exemplaar van Ladri di Biciclette een must, net als één van zijn omslagontwerpen voor dit boek.

HET KOETSMUSEUM

Omdat we er toch waren, bezochten we nog even de koetsententoonstelling in het Museo Buonaccorsi, maar wel snel want het museum ging bijna sluiten. We hadden er al een keer over bericht, maar voor mij was het al een tijdje geleden.

Deze keer was ook de gesimuleerde koetsrit geopend, waarbij je een virtuele route kan kiezen:

AARDBEVING EN GEBAK

En dan wilden we snel de rest van de zalen in het museum bekijken, want er waren hier prachtig ingerichte ruimtes. Maar opeens keken we elkaar aan en zeiden: de grond trilde, een aardbeving ? Nee, zei een van de museummedewerkers, waarschijnlijk reed er net een bus voorbij en zorgde ervoor dat de houten vloer trilde. Maar korte tijd later kwam ze opgewonden terug en beaamde dat het toch een aardbeving was geweest. Gelukkig gebeurde er niets.

Maar natuurlijk grepen we deze kans graag aan om onszelf te trakteren op iets speciaals in Macerata. In de Cioccolateria Magacacao zagen we heerlijke taarten en gebakjes. Het hele gebeuren buiten op het centrale Piazza della Libertà, waar naast wij samen met talrijke studenten genoten van de ongewoon milde temperaturen – het was 14 november- en het mooie uitzicht op de Torre Civica !!

TIPS:

De tentoonstelling Bartolini attraverso il colore is te zien tot en met 7 april 2024.

Volgens hun website zijn de openingstijden van Palazzo Buonaccorsi:

November tot Maart : dinsdag tot zondag 10:00 – 13:00 / 15:00 – 17:30
April, Mei tot Oktober: dinsdag tot zondag 10:00 – 13:00 / 14:30 – 18:30
De kassa sluit 30 minuten voor het einde van de sluitingstijden.

Er is een gratis audiogids die je kan activeren met een QR-code op je smartphone – maar alleen in het Italiaans. Veel van de panelen in de tentoonstellingsruimtes zijn echter tweetalig: Italiaans en Engels.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *