Ecco Le Marche

Macerata is één van de 5 provincies van Le Marche met als hoofdstad de gelijknamige stad. Enkele jaren geleden bezocht ik de stad met de Photowalk groep van de regio Marche. Laura tot haar grote schande en toch de enige Marchigiaanse doc van ons blogteam, was er zelfs nog nooit geweest. Tijd om Macerata te bezoeken dus. Met haar suggesties en enkele ervaringen van mij en Elke, kwam deze 24 uur Macerata tot stand !

Een stad met goede parkeermogelijkheden ontvangt van Laura sowieso al goede punten, dat was met Macerata zeker het geval.
(Klik hier voor een kaart met alle parkeerplaatsen.)

Mamma Graziella en zij kozen voor Parking Garibaldi, en vanaf daar begonnen ze hun tour in Macerata. Overal in de stad kwamen ze deze borden tegen, om de bezoekers meer wegwijs te maken

9.00 uur Ontbijt bij Pasticceria Maga Cacao:


Meestal gaat Laura bij een stadsbezoek eerst op zoek naar het I.A.T., of het VVV-kantoor. (ik ook trouwens) Die in Macerata ligt precies in het centrum op Piazza della Libertà. Hier kun je een museumpas kopen voor de Macerata-musea (10€) en zelfs één met Recanati’s musea inbegrepen (13€).

Hun ontbijt namen ze bij de Pasticceria Maga Cacao om de dag zoet te beginnen ! Toen ik haar foto’s zag, liep het water zo uit mijn mond, wat een heerlijke gebakjes allemaal ! Laura en haar moeder aarzelden dan ook geen ogenblik en bestelden er enkele om ter plaatse te eten en voor onderweg….want welke moest je kiezen ?

Terwijl je aan je cappuccino nipt, kun je niet anders dan staren naar de 64 meter hoge klokkentoren (kies een tafel buiten en geniet van je uitzicht). De eigenaardigheid van de toren bestaat uit de astronomische klok, gebouwd tussen 1569 en 1571 door het genie van de horlogemakers van Reggio Emilia. Het geeft de tijd, de maanstanden en de beweging van de hemellichamen aan.

TIP 1: kijk eens goed naar de planeten. Naast de maan en de zon zijn er maar 5. Meer planeten kenden ze in 1571 nog niet.
Tip 2: Elke dag om 12 en om 18 uur gaat boven de hemellichamen het deurtje open en verschijnen de Drie Wijzen al ronddraaiend aan het publiek, begeleid met muziek. Zoiets als in Praag maar dan met minder volk.Vanaf de top van de toren geniet je van een panorama over de Sibillini-bergen tot aan de Adriatische Zee . Elke dag kan men rondleidingen boeken bij het VVV: 10:30, 12:00, 15:00, 16:00 uur.
Met de Photowalk kregen we de kans om de toren van binnen te beklimmen !

Een heel complex mechanisme bevond zich achter de klok: het omvatte houten beelden van de Drie Wijzen en de Madonna met Kind, die nu worden bewaard in het gemeentelijk museum van Palazzo Buonaccorsi, evenals de bronzen panelen met de sterrenbeelden, een integraal onderdeel van het mechanisme .10:00 uur Instappen allemaal !

De volgende halte voor Laura en Mamma Graziella was het gemeentelijk museum van Palazzo Buonaccorsi, op slechts een paar meter afstand van Piazza della Libertà. Ze wensten nl hier het Koetsmuseum te zien, inderdaad de moeite waard!

In de kelder van Palazzo Buonaccorsi nemen 24 koetsen je mee op een reis doorheen de geschiedenis! Het museum opende in 1962 dankzij de schenkingen van graaf Pier Alberto Conti van Civitanova Marche (1884-1968) en ondersteund door de plaatselijke Lions Club.

Elke afbeelding i.v.m. een koets komt hier aan bod ; een echte oude koets of op prenten en vintage foto’s van paardenraces.
Laura vewonderde zich toen ze een kinderwagen opmerkte ???? Maar ook in het Vlaams noemen we dat een koets, de kinderkoets zelfs ! De schenkingen van de graaf bevatte tevens een rijke verzameling van zadels, bitten, zwepen, hoofdstellen, hoefijzers en tuigen voor bindingen. In één koets stap je zelfs in en met een druk op de knop, begint het geheel te schommelen net zoals vroeger !Op de eerste en tweede verdieping bekeken ze drie kunstcollecties. De eerste, Arte antica, heeft schilderijen van 1400 tot 1700; Galleria dell’Eneide bewaart een hele reeks schilderijen over de Aeneis en het laatste deel, Arte moderna, toont werken uit 1900 en hedendaagse kunst.


Het kostte hen bijna twee uur om alles te zien !

12.30 uur tijd voor een gezonde lunch:

Mamma Graziella en Laura zochten iets heel speciaals voor hun ontdekkingsdag van Macerata. Wie zoekt die vindt en ze belandden bij Verde Caffè gespecialisserd in smaakvolle vegetarische maaltijden. De ingrediënten worden bovendien lokaal en seizoensgebonden geoogst en/of geproduceerd. Geheel aanbevolen dus!


Ben je hier op een warme zomerdag, raden we je ook aan om je siësta te doen in de Giardini Pubblici. Pure ontspanning met uitzicht op de bergen van de Sibillini! De tuinen bereik je gemakkelijk via een lift een paar meter verderop in de straat van Verde Caffè.


14 uur het paradijs voor boekenwurmen:


Een must see in Macerata ? de oude bibliotheek, Biblioteca Mozzi Borgetti. Aan de buitenkant misschien minder aantrekkelijk dan andere oude gebouwen, maar met zijn 400.000 stukken, waaronder incunabelen, manuscripten, kaarten, statuten en juridische fondsen, is het één van de grootste bibliotheken van Le Marche!


Deze bibliotheek ontstond uit twee verschillende bibliotheken. De eerste werd geschonken door de gebroeders Mozzi, Giuseppe en Bartolomeo, die in 1787 de eerste openbare bibliotheek en universiteit restaureerden. Later, in 1834, voegde de Dominicaanse Tommaso Maria Borgetti nog 9176 werken toe.

Dankzij de toewijding van de Dominicaanse vader Tommaso Maria Borgetti, werd de Borgetti-bibliotheek, autonoom tot 1855, in hetzelfde gebouw van 1834 geïnstalleerd. De twee bibliotheken, Mozziana en Borgettiana, werden vervolgens verenigd in 1855 tot de Mozzi Borgetti-bibliotheek .

Met open mond wandel je door de bibliotheekzalen; zowel de plafonds als de muren bedekt met prachtige schilderijen van lokale kunstenaars. Wat echter het meest opvalt, is de Spiegelgalerij met portretten van filosofen en wetenschappers. De boekencollectie bestaat o.a. uit oude volumes van alle disciplines!

Net buiten de bibliotheek vind je het Museo Palazzo Ricci, doch gesloten wegens verbouwingswerken.

Mis de kans niet om door de steegjes van Macerata te slenteren, je kunt er veel interessante winkeltjes vinden! We raden ook aan om de Via degli Orti af te lopen en omhoog te kijken naar de vele “bruggen” die de huizen in deze steeg met elkaar verbinden. De naam van het steegje “tuintje” verwijst precies naar deze kleine ruimtes die met elkaar verbonden zijn.

16.00 uur het openluchttheater

Nu stond het belangrijkste gebouw in Macerata op het programma: de Arena Sferisterio. We hebben het er ooit over gehad toen Elke en haar man er een opvoering meemaakten.

Het andere theater in Macerata, Teatro Lauro Rossi, konden ze niet bekijken daar er repetities plaatsvonden voor een optreden. Maar we bespraken het al in een ander artikel.

Doch het Sferisterio is een hele andere ervaring, als je de kans krijgt zeker een evenement ter plaatse meemaken !

Is er geen optreden gepland ? bezoek het dan tijdens een rondleiding.

17 uur
Nog niet moe ? Dan kan je nog naar het weefatelier “La Tela di Ginesi e Varagona”. Het ligt voorbij Porta S. Giuliano, de oudste poort van Macerata, die de naam draagt van de patroonheilige. Hier combineren de wevers sinds 1986 een atelier met een museum.

Aperitief tijd.

Als je het steegje van de S.Giuliano-poort terug omhoog gaat, kom je uit op Piazza della Libertà. En nu dagen we je uit om een van de heerlijke panini’s van Porchetteria centrale te proberen. Ze hebben allerlei soorten vleeswaren en sauzen, voor een echte Marchigiaanse ervaring!

Tips:

  • Slechts een paar kilometer buiten Macerata bevindt zich het Ecomuseum van Villa Ficana, dat in 2022 zijn verjaardag viert. We bezochten het enkele jaren geleden. Check hier het bericht als je het gemist hebt!
  • De archeologische vindplaats Helvia Recina, in Villa Potenza, iets buiten de stad gelegen, is een stap naar de…toekomst! Met nieuwe fondsen helpen virtuele middelen de bezoeker terug in de tijd te gaan en het Romeinse theater te herbeleven.
  • Elk jaar vindt de pelgrimstocht van Macerata naar Loreto plaats, ’s nachts ! Dit jaar kan je meedoen op 11 juni.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *