Ecco Le Marche

Nu iets voor de fietsers! Elke vroeg haar man Otto naar een leuke, sportieve en pittige fietstocht. Eén van zijn favoriete mountainbiketochten: die midden in de Marche loopt via Poggio San Romualdo, Pian dell’Elmo, Elcito en het Cingoli-meer. Waarom vindt hij het zo leuk? Het voert door geweldige landschappen met prachtige vergezichten, is grotendeels autovrij en er zijn 4 mooie plekken om heerlijk uit te rusten.

Met een max.hoogte van 1700 meter en 70 km lang vereist de tocht echter een goede conditie en wordt het alleen aanbevolen voor getrainde fietsers. Wel is het technisch minder moeilijk daar het voornamelijk over asfalt en verharde paden leidt.

Als recreatieve sporter liet Elke Otto alleen gaan en wachtte ze hem op met de auto bij de tussenliggende bestemmingen om foto’s te maken.

De beschrijving start onder het dorp Poggio Cupro nabij Cupramontana. Voor Otto begon het met een klim om überhaupt vanaf hun huis op straat te komen. Vervolgens via een steile afdaling en scherpe bochten tot de Esino-vallei. Overigens dezelfde afdaling voor de moedige skaters tijdens de jaarlijkse Verdicchio Race.
De route leidt nu over autoluwe straten langs de Abbazia di Sant ’Elena en een lang irrigatiekanaal tot het eindigt bij Serra San Quirico op een T-vormige kruising, waar we links houden. Vanaf hier begint de eerste en, met bijna 800 meter hoogte, de grootste beklimming van de tocht over 13 genummerde haarspelbochten naar de eerste tussenstop, Poggio San Romualdo. De weg is geasfalteerd, maar er is weinig verkeer, zodat je genieten kan van de prachtige uitzichten.

Als je wilt, kun je jezelf versterken boven in het traditionele restaurant “Norma” voordat je verder gaat.

Over grind, kleine wegen en een kort stuk singletrail (pad), gaat het ongeveer 3,5 km bergafwaarts en dan weer omhoog op een breed grindpad naar Pian dell’Elmo. Dit plateau is een populair vertrekpunt voor wandelingen rond de Monte San Vicino. Als Elke met de auto aankomt, wacht Otto al op haar en drinken ze een biertje in de gezellige bar van “Elmo Camping”.

Otto springt terug op zijn fiets en gaat aanvankelijk over asfalt omhoog richting Elcito en slaat na 1 km linksaf een grindpad op tot Elcito. Hier ontmoeten ze elkaar weer bij de bar “Il Cantuccio”. Aangezien het weekend is, zijn er verschillende dagjesmensen, maar het gebied eromheen is uitgestrekt en iedereen kan zijn eigen plekje vinden. Elke bestelt een huisgemaakte crescia en een biertje gezellig buiten aan een tafeltje. Het toilethuis staat midden in de wei!

Achter Elcito brengt het pad hen over asfalt richting Castel S. Pietro. Erachter gaan we linksaf de SP2 op (richting Apiro). Na ongeveer 5,5 km, net voor het dorp Frontale, slaan ze rechtsaf een zogenaamde witte weg op, die deels uit grind en deels uit asfalt bestaat.Zo bereiken ze bij de Lago di Cingoli (ook: Lago di Castreccioni) hun laatste stop, de Popeye Bay. Ze hebben een prachtig vergezicht op het stuwmeer en trakteren zichzelf op een verfrissing bij de plaatselijke kioskbar. In de zomer kun je hier een hele dag heerlijk zwemmen, zonnen en een boottocht maken, en zelfs dan is het er minder druk dan aan zee.

Otto vertrekt richting Apiro voor de laatste etappe, via een volledig geasfalteerde weg en afhankelijk van het tijdstip van de dag wat drukker kan zijn. Vòòr Apiro neemt hij de afslag naar Cupramontana en houdt die ook aan. Hij passeert de Abbazia Beato Angelo, rijdt door Cupramontana om uiteindelijk terug in Poggio Cupro te belanden, zijn startpunt.

Enkele handige tips en de link naar de GPX-track:

– De route is gemakkelijk te rijden van de lente tot de herfst. In de zomer is het zonniger, maar vooral in de bergen is het wat koeler en gemakkelijk te verdragen.
– Theoretisch is de route ook af te leggen met een eMTB, maar kunnen er door de vele hoogteverschillen problemen ontstaan ​​met het bereik van de accu (geen garantie!).
GPX-track van Otto’s tour
– Wil je onderweg stoppen, hou rekening met het feit dat niet alle restaurants op de halteplekken het hele jaar door open zijn. Meestal openen ze na Pasen. Wanneer ze in de herfst weer sluiten, hangt sterk af van het weer. Norma in Poggio San Romualdo en Il Brigante in Elcito zijn meestal alleen in het weekend geopend, terwijl de bar “Elmo Camping” en die in Popeye Bay ook op weekdagen open zijn.

-Ristoro Il Cantuccio in Elcito: https://www.facebook.com/Ristoro-Il-Cantuccio-Elcito-1554962891499324/
– Ristorante Norma in Poggio San Romualdo: https://www.albergonorma.it/, https://www.facebook.com/www.albergonorma.it
– Bar Baia di Popeye aan het Cingoli-meer: ​​http://la-baia-di-popeye.edan.io/, https://www.facebook.com/baiadipopeyelagodicingoli/
-Bar “Elmo Camping” in Pian dell’Elmo (algemene site van de camping): https://elmocamp.it/


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *