Ecco Le Marche

Iedereen kent het Christus standbeeld hoog boven Rio de Janeiro. Maar wisten jullie dat le Marche ook een Jezusbeeld bezitten ? Het beeld zelf meet 2.70m, dus lang niet zo groot als het Braziliaanse kunstwerk. Doch de ligging alleen al loont de tocht er naar toe. Men kan er met de fiets, de auto of te voet er naar toe. Wij beschrijven jullie de wandeltocht.

De wandeling naar de Cristo delle Marche, zoals het zwart granieten beeld heet, doen we regelmatig met de podisti van Cupramontana. Bij elk seizoen kent het zijn charme, tijdens de zomer een lommerrijke excursie en ’s winters dikwijls een heldere lucht met fantastisch uitzicht op de Sibillini bergen en de Monte Conero en de zee.

Het beste rijdt men naar Cingoli en daar richting San Severino Marche volgen. Net vlak voor het inrijden van een tunnel, bevindt zich links een grote parking. Een groot bord vertelt dat men dit bos la Macchia delle Tassinette noemt, het Taxus bos. De taxus (conifeer) of venijnboom , diende vroeger voor het maken van speren en bogen. Tegenwoordig vormt het een grondstof voor kankermedicijnen.

Vanaf de parking loopt men links het bospad op. De weg naar het Chrsitusbeeld is niet bewegwijzerd, dus download hier het parcours dat we met de wandelgroep aflegden.

Een deel gaat door een bos, een deel in de open vlakte waarbij men een mooie manege bereikt. Soms ontmoet je er ook koeien !

De Monte San Vicino berg zie je dan hier weer heel duidelijk, in de late lente geurt de brem volop en bloeien de wilde orchideeën !

Op een bepaald ogenblik ziet men een steengroeve en dan zijn het nog slechts enkele minuten tot het beeld zelf.

De Marchigiaanse beeldhouwer Nazzareno Rocchetti is de schepper van deze jezusfiguur uit 2010. Oorspronkelijk gebruikte deze Nazzareno zijn handen als fysiotherapeut om menselijke lichamen te bewerken, totdat hij zijn passie en talent voor de stenen ontdekte. Zijn Cristo delle Marche vervaardigde hij uit Afrikaans zwart graniet; een lijdende Christus die zijn armen naar de hemel heft, doch zonder kruis.

Vanuit zijn standplaats overziet men een mooi deel van le Marche, de Adriatische kust maar ook de Sibillini zijn duidelijk te zien.

Er staat zelfs een mooi gerestaureerd gebouw op het grondstuk, de Domus Bonfili, ooit een hermitage, dat echter helemaal instortte. Samen met de gemeente Cingoli besloot de kerk het herop te bouwen tot il Centro delle Festa del Creatore, een Centrum van het feest van de Schepper.

We nemen het pad rechts van dit gebouw en via een veld lopen we weer het bos in, waarbij we op een bepaald ogenblik prachtig zicht hebben op Cingoli.

De weg verbreedt en we komen dan uiteindelijk terug bij de parking. Een gemakkelijke wandeling van 11,5 km.

Via deze coördinaten van Google Maps vind je vast en zeker het Christus beeld !

Wil je dit liever met de fiets of e-bike bereiken ? Dan kan je altijd terecht bij Sylvano Agostinelli. Je kan je eigen fiets brengen of eentje huren bij hem. Hij gaat graag mee als gids maar als je liever op eigen houtje gaat, dan voorziet hij je van al het nodige materiaal !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *