Ecco Le Marche

De seizoenen in Marche hebben allemaal hun charmes, maar nu, na de hete zomer, genieten we van de herfst met gouden zonlicht, de geur van paddenstoelen in het bos, het einde van vendemmia (druivenoogst), het begin van de olijvenoogst, kastanjebijeenkomsten , polentafestivals , verkleurde bladeren, hout- en haardgeur en natuurlijk de witte truffels.

In Marche, van noord naar zuid, zijn er het hele jaar door truffels, maar de witte truffels vindt men ​​alleen in de winter en worden als de meest aromatische en waardevolle beschouwd. Zie ook onze berichten over de truffeljacht in Acqualagna of de truffelmarkt in Pergola.

Niet alleen in de truffelcentra zoals Acqualagna, Sant’Angelo in Vado, Pergola, Amandola etc. kun je truffelgerechten eten. In de hele Marche bieden een aantal traditionele restaurants, meestal in het binnenland, truffels aan in de herfst en winter. Laatst hadden Elke en Otto heerlijke ravioli met witte truffels in een restaurant aan het Lago di Cingoli.

Er is één restaurant waar Elke heel graag komt, want er zijn hier gerechten die bijzonder goed smaken in de herfst: eekhoorntjesbrood, everzwijngoulash en natuurlijk truffels. Eigenlijk hebben ze het hele jaar door zwarte truffels op het menu, maar in de herfst/winter kan je er vaak ook witte truffels bestellen.

Da Maria ligt in Pierosara, de plaats met het tragische liefdesverhaal van Sara en Piero, hoog in de berg boven Genga en vlakbij de beroemde Frasassi-grotten. Als we daar ’s avonds met vrienden pikdonkere serpentines oprijden, beginnen ze te twijfelen of er aan het eind wel een restaurant ons opwacht. Maar dan sta je vaak op de goed gevulde parkeerplaats en in het weekend ervaarden we dat het restaurant zelfs volgeboekt was. Overdag is de parkeerplaats van het restaurant een populair startpunt voor wandelingen, gevolgd door een lunch bij Maria’s. Op de parkeerplaats staat ook de kerk van Saint Beata Virgine delle Grazie.

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chiesetta_della_Beata_Vergine_delle_Grazie_(Pierosara,_Genga).JPG

De oprichter van da Maria, Maria Locci, leeft vandaag niet meer, maar één van haar zonen blijft het restaurant runnen met zijn vrouw: hij is een sommelier en serveert meestal, zijn vrouw is de chef-kok, maar komt graag naar de tafel om de bestellingen op te vragen of de gerechten uit te leggen. Da Maria is gevestigd in de vleugel van een voormalig klooster en biedt ongeveer 100 zitplaatsen in het rustieke interieur, plus extra zitplaatsen buiten overdag in de zomer. Ze zijn het grootste deel van het jaar geopend voor lunch en diner, met een paar weken vakantie meestal in januari en een vrije dag op donderdag.

Ze zijn populair vanwege hun lokale keuken, die gebruik maakt van lokale producten en traditionele recepten, waaronder ongebruikelijke zoals trippa (pens) en coratello (lamsvlees en hart). Op verzoek zijn er ook rivierkreeften of slakken in het juiste seizoen. De pasta is natuurlijk huisgemaakt, net als de tortellini in Italiaanse kleuren (zie ook het filmpje van Chef Gabriela). Gabriela was in 2020 zelfs op Rai TV met haar Castagnole-recept.

Naast de truffelpasta of vleesgerechten…

… Elkes favoriete voorgerecht is de kaasfondue van drie soorten gesmolten kaas (puur, met eekhoorntjesbrood en met truffels) met stukjes brood om te dippen. Maar let op! Als het eigenlijk een aperitiefje moet zijn, kun je het beter met iemand anders delen, anders zit je vol.

Elke vond de prijzen altijd redelijk. Natuurlijk zijn sommige specialiteiten wat duurder, maar de baas zorgt ervoor dat de prijs-kwaliteitverhouding goed is: in de jaren dat witte truffels te duur zijn biedt ze die niet aan. Daarentegen konden Elke en Otto vorig jaar voor 25 EUR alle pastagerechten met geschaafde witte truffels erop krijgen.
Iedereen die wel eens truffels heeft gegeten in Piemonte of Zuid-Frankrijk weet zulke prijzen hier best te waarderen!

Categorieën: Uncategorised

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *