Ecco Le Marche

November kondigt dikwijls het gure, grijze seizoen aan. Toch kan je soms hier in le Marche nog mooie warme dagen meemaken ! Een mooie gelegenheid om een herfstwandeling te ondernemen. (zie onze post van vorige week)
Men spreekt hier dan over het fenomeen Estate di San Martino, de zomer van Sint Maarten.

De vendemmia, de oogst, is dan voorbij en men kan de nieuwe wijn (il novello) proeven. Daarentegen vindt de olijvenoogst plaats , waardoor de olijfoliemekka’s van Cartoceto of Scapezzano in Senigallia dan hun olijfoliefestivals vieren.

Bovendien organiseert Serrapetrona, het Appassimenti evenement, waarbij de wijnhuizen met hun zeer speciale Vernaccia-mousserende wijn, hun deuren voor het publiek openen.
Vergeten we ook niet de verschillende truffelfestivals die een eerbetoon brengen aan de witte truffel.

Rond Sint-Maarten, 11 november, wijdt men veel festivals aan de heilige met Vin Brulée (glühwein), geroosterde kastanjes, polenta met eend, champignons, salsicce (worsten), stokvisen en de sapa, de siroop gemaakt van most.

Elke en Otto zijn fervente festivalgangers; zo bezochten ze in 2019 het San Martino feest in Mergo en vonden het erg leuk, al was het best koud en zelfs een beetje regenachtig.

Er was traditioneel eten…

en middeleeuwse versieringen en extra’s:

En daarna nog wat goede live muziek

Ook dit jaar zijn er in het weekend van Sint-Maarten enkele San Martino-festivals in de Marche, waarvan we enkele voorbeelden (let op de aankondigingen van festivals in je omgeving) hieronder vermelden:

Grottamare: Fiera di San Martino, 11.-12.Nov. met Muziek, Akrobaten en middeleeuwse sfeer. Sant’Elpidio : Deelgemeente San Martino: 11. Nov. Patroonsfeestst met Menu en Mis
Tolentino: Castagnata in Piazza, 13. Nov. met vino cotto, Kastanjes en Karaoke
Apiro: San Martino, 12. Nov. met Avondeten en Muziek (Vasco Rossi Tribute Band)
Caldarola: Festa di San Martino, 13. Nov. met Muziek, vin brulée (Gluehwijn) en Polenta om af te halen.
Piticchio: Festa d’autunno, 12.-13. Nov. met Live-Muziek, vin brulée(Gluehwijn), Polenta en Kastanjes.

Dit jaar gaan ze naar Apiro voor het festival, ze reserveerden reeds hun plaatsen voor het meergangendiner voor 15 EUR per persoon.

Een fijn Sint-Maarten gewenst !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *