Ecco Le Marche

In le Marche blijkt de nacht van 9 op 10 december zeer belangrijk; men herdenkt immers het feit dat de engelen het huis van Maria uit Palestina naar Loreto vlogen. Overal ontsteekt men er dan ook vreugedevuren, zoals we reeds vroeger berichtten.

Doch wie deze legende beter bestudeert, verneemt dat het huis van Maria in verschillende oorden landde, vooraleer definitief in Loreto aan te komen. De reis van het huis startte volgens de overlevering op 12/5/1291 met als eerste tussenstop Rauniza in Dalmatie, het huidige Trsat (deelgemeente van Fiume) in Kroatie. 3,5 jaar later verschenen de engelen weer op het toneel, om het huisje nu naar een laurierbos aan de Adriatische kust over te brengen, op 10/12/1294.

Het huisje trok snel pelgrims aan, maar ook rovers en andere criminelen. Dus toch niet de ideale plaats volgens de engelen, om het dan over te vliegen naar een heuvel, het bezit van de edele gebroeders Stefano en Simone Rainaldi de Antiquis uit Recanati. Dit trok weer bedevaartsgangers aan, doch de hebzucht en de twisten tussen de twee broers groeiden met de dag, waardoor het huis nog eens verhuisde maar nu wel defintief naar de plek waar het nu na al die eeuwen nog staat.

Doch om de tussenstop op het grondstuk van de gebroeders te herdenken, bouwde men in de 16de eeuw een kerkje in de deelgemeente Scossicci van Porto Recanati. Het werd gewijd aan de zeevaarders, vissers en reizigers. Een soort vlag/windwijzer prijkte op het dak. In het Italiaans banderuola genoemd, vandaar de naam van het kerkje la Chiesa della Banderuola.

Het gebouw dat men nu ziet, dateert echter uit het midden van de 20ste eeuw. Tijdens de verbouwing maakte men ook gebruik van het oorspronkelijke materiaal.

Bij mijn bezoek bleek het helaas gesloten waarbij het niet duidelijk was, waar men eventueel een sleutel kon vragen. Toch zag ik dat de planten errond nog mooi verzorgd werden. Ook het uitzicht op de definitieve lokatie van het Maria huisje, nl. Loreto en anderzijds op de Monte Conero maakten het bezoek eraan, wel de moeite !

Wil je er ook naar toe ? Dit zijn de coordinaten.

Categorieën: Tradities

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *