Ecco Le Marche

Heb je zin om iets te doen?
Fijn, want willen we je kennis laten maken met een beroemd recept uit de Marken: Maccheroni alla Rossini.
Gioachino Rossini, één van de bekendste operacomponisten wiens stukken nu deel uitmaken van het standaardrepertoire van internationale operahuizen, werd in 1792 geboren in een familie van musici in Pesaro in de regio Marche.

Hij was een wonderkind, trad op tienjarige leeftijd op met zijn moeder in Noord-Italië en componeerde zijn eerste opera op achttienjarige leeftijd. Het begin dus van zijn beroemde carrière en die in Europa een ware Rossinimania teweeg bracht !
Vooral Parijs zou een sterke invloed op hem hebben: hier werd hij hofcomponist aan het Franse koninklijke hof onder Charles X. Zijn betrokkenheid eindigde er echter abrupt in 1830 met de juli-revolutie. Maar hij bleef muzikaal en op verschillende plaatsen in Europa werken o.a.in Londen of Bologna.

Parijs wekte echter ook een andere passie in hem op, waaraan hij de rest van zijn leven zou wijden: de kunst van het koken.

Zijn humoristische citaat drukt misschien het beste zijn passie voor zowel muziek als lekker eten uit:

“Ik geef toe dat ik in mijn leven drie keer heb gehuild: toen mijn eerste opera mislukte, toen ik Paganini viool hoorde spelen en toen een kalkoen met truffel overboord viel tijdens een picknick op een boot.” Gioachino Rossini

De beroemde “Tournedos Rossini” werd vermoedelijk voor Rossini bedacht door de Parijse beroemde chef-kok Casimir Moisson. Men vindt die tegenwoordig op de menukaarten van chique restaurants over de hele wereld. Gebakken plakjes ossenhaas worden belegd met ganzenlever en truffel.
Truffel? Typisch voor de Marchigiaanse Rossini: le Marche vormen immers één van de truffelgebieden bij uitstek (we berichtten reeds over de truffeljacht in Acqualagna en de truffelmarkt in Pergola). Hoogstwaarschijnlijk inspireerden die Rossini in zijn gastronomische activiteiten.

Truffel ontbreekt dan ook niet in de door hem bedachte Maccheroni alla Rossini.
Volgens de legende ontving Rossini de schrijver Alexandre Dumas (“De 3 Musketiers”, “De graaf van Monte Cristo”) en serveerde hij voor de gelegenheid de Maccheroni alla Rossini. Maar Dumas kon ze niet waarderen, hij verwachtte nl. meer traditionele Napolitaanse pasta met tomatensaus.


Sindsdien staat het gerecht echter op de menukaarten van restaurants in en rond Acqualagna:

Elke probeerde het recept uit en deelt het ons mee:

Ingrediënten:
200 gram korte deegwaren. Elke gebruikte de penne.
Voor de saus:

50 gr. geraspte parmezaan
50 gr. boter
500ml. bouillon
10 gr. gedroogde paddenstoelen
2 truffels in schijven gesneden
100gr. magere ham
1 tomaat in blokjes gesneden
100ml. room
2 glazen champagne
1 mespunt gemengde specerijen zoals kaneel, muskaatnoot, koriander en kruidnagel
1 bundel kruiden zoals peterselie,laurier en tijm.

Voorbereiding :
Laat alle sausingrediënten ongeveer 1 uur samen sudderen op een laag vuur en zeef dan de saus.

Om de wachttijd te overbruggen, trakteerde ze zichzelf op een glaasje heerlijke champagne 🙂

Kook nu de noedels. Rossini wijst er in zijn recept op, dat het van het grootste belang is om de pasta niet te gaar te koken, anders absorbeert hij te veel water en wordt de saus minder opgenomen; Elke nam daarom 1-2 minuten minder kooktijd dan aangegeven op het pak.

Vet nu een braadpan lichtjes in met boter, giet er een laag van de gezeefde saus in, voeg de gekookte, uitgelekte pasta toe en bedek met de rest van de saus. Strooi er wat paneermeel en enkele klontjes boter over en gratineer ten slotte in de oven. Zodra de pasta goudbruin kleurt, is deze gaar en moet deze zo snel mogelijk worden gegeten.

Smakelijk !

Tips:
Tip 1:
In de truffelsteden zoals Acqualagna of Pergola kun je truffels in glazen potjes krijgen tegen acceptabele prijzen. Elke nam zomertruffels, doch die hebben de zwakste smaak. Tartufo Nero Pregiato of Witte Truffels zullen smaakvoller zijn. Verse truffels zouden natuurlijk het lekkerst zijn, maar Elke vond ze te duur en zonde om ze 1 uur in een sausje te koken. (Maar je kan altijd voor een lekker aroma wat verse truffel over het gerecht raspen)

Tip2:
Als Parijs-liefhebber gebruikte Rossini natuurlijk champagne voor het recept. In de Marche vind je echter ook zeer uitstekende schuimwijnen die je kunt gebruiken: ze zijn geproduceerd volgens de champagnemethode en van even hoge kwaliteit, maar ze mogen zich geen champagne noemen omdat de aanduiding natuurlijk plaatselijk beschermd is . Let op de indicatie spumante metodo classico !
Gebruik echter geen goedkope schuimwijn, dat zou zonde zijn van het elegante gerecht en de truffels! Tip3:
In Italië zijn maccheroni vaak korte, smeuïge deegwaren,dikwijls bucatini genoemd. Elke was in Duitsland en nam de penne .

bucatini
penne

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *