Ecco Le Marche

Bezit le Marche nu 100 of 101 theaters ? Wat het juiste getal ook moge zijn, we weten er zijn er heel veel ! (lees er maar eens ons vorig artikel hierover)

Indien de gelegeheid zich voordoet, bezoek ik graag dergelijke historische theaters. Bij de laatste FAI-open monumentendagen stond dan ook het Theater Aquila (adelaar) op mijn programma.
Het theater bevindt zich nogal in het centrum dichtbij de Maria Assunta kathedraal. (coordinaten)

Ik was duidelijk niet de enige die op deze dag het gebouw wilde bezichtigen; de rij wachtenden mocht er zijn ! Maar geduld is een schone deugd, dus stapte ik even later met een andere groep nieuwsgierigen de schouwburg binnen.

De gids vertelde ons dat het allereerste theater van Fermo uit hout bestond en in het Palazzo dei Priori was. Een brand vernielde het, waardoor men een nieuwe plande doch op een meer veilige plaats (waar het thans staat) De architect was Cosimo Morelli uit Imola. Men huldigde het gebouw in 1790 in. 1830 onderging het al een verandering, uitgevoerd door architect Pietro Ghinelli, die o.a. ook het teatro Delle Muse in Ancona ontwierp.

We volgden de gids tot op het plateau, een prachtige zaal overweldigde ons ! We mochten zitten, waarbij de gids menige info gaf; de schouwburg biedt plaats aan ca. 1000 toeschouwers en heeft een ongelooflijke akoestiek. (Puccini wist dat in zijn tijd al en bracht hier ook zijn opera Le Villi ten uitvoering)

De schilder Luigi Cochetti zorgde voor het bewonderenswaardige plafond met de verschillende goden uit de Olympus: Jupiter, Apollo maar ook de 3 Gratien. De grote luchter bestelde men in 1830 in Parijs.

Uit dezelfde hand stamt het siparium waarbij Harmonie (Griekse godin van de Eenheid) de luit schenkt aan Genius ( in de Romeinse mythologie een onzichtbare beschermgeest).

Nu mochten we een verdieping hoger waardoor we een blik werpten in de loges met uitzicht op het plateau.

We zagen tevens het foyer en de bar.

Uiteindelijk kregen we ook de gelegenheid om even achter de schermen te kijken, waarbij net zoals in het theater in Jesi , moderne en oude technieken samen gebruikt worden.

Een zeer interessant bezoek ! Wil je een optreden bijwonen? Raadpleeg dan de website.
Wil je het theater gewoon bezichtigen ? Vind hier de info.

Categorieën: Cultuur

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *