Ecco Le Marche

WAAR KAN JE PAARDRIJDEN IN LE MARCHE ?

Het afwisselende Marchigiaanse heuvellandschap biedt talrijke wandel- en fietsmogelijkheden. Elke vroeg zich af of dat ook voor paardrijden was ? Als kind en tiener volgde ze enkele jaren paardrijles waarbij ze vooral uitkeek naar de uitstapjes , maar ze is al lang geen actieve ruiter meer.
Zou zoiets ook mogelijk zijn in le Marche ?

BEZOEK AAN AGRITURISMO COLLE DEL LUPO

Elke ontdekte Dorothea’s Agriturismo Colle del Lupo bij Pergola, waar ze paardrij vakanties aanbieden.
We bezochten haar 2 weken geleden. Gelukkig kennen we het gebied rond Pergola goed; een uitstekend truffelgebied en het beroemde museum van de Bronzi Dorati, de vergulde Romeinse bronzen beelden.

Het laatste stuk van onze heenreis brengt ons een flink stuk omhoog over een weggetje richting Colle del Lupo. Het bljkt even zoeken te zijn, onze gastvrouw stuurt ons zelfs een berichtje of ze ons de coördinaten moet sturen ? Maar we zijn er bijna.

De Duitse Dorothea verwelkomt ons in de bar of de lounge, waar je gezellig binnen kunt zitten. Geen slecht idee bij slecht weer, maar ook bij de huidige hitte!

IJSLANDSE PAARDEN – BETROUWBAAR EN ROBUUST

Haar passie voor IJslandse paarden, die ze ook zelf fokt, legt ze ons eerst uit: het zijn nl. extreem robuuste en betrouwbare paarden die goed en veilig kunnen worden bereden in het terrein van de Marchigiaanse heuvels. Tot onze verbazing horen we dat IJslandse paarden in allerlei kleuren voorkomen – dat was nieuw voor ons!

Het bijzondere aan deze paarden vormt ook hun 5 natuurlijke gangen: naast stap, draf, galop doen ze tölt en telgang. Het is erfelijk, zegt Dorothea, omdat ze dit vermogen vanzelf laten zien als ze als jonge dieren in de wei lopen. Ze geeft haar dieren voldoende tijd voordat ze worden afgericht: ze worden pas bereden als ze 5 jaar oud zijn; daarvoor kunnen ze genieten van hun paardenkindertijd en -jeugd. Dat is in Duitsland niet vanzelfsprekend, maar wel in IJsland en bij haar.

Paarden en ruiters moeten in orde zijn!

Over het algemeen geeft ze de voorkeur aan de zachte behandeling van de viervoeters: springen staat net zo weinig op het programma als het stevig vastbinden van het paard in het tuig of de militaire oefening. In plaats daarvan richt ze zich ze op ontspannen paardrijden.

Daarom mogen onervaren mensen in het begin niet uitrijden, omdat ze niet alleen zichzelf in gevaar brengen, maar ook de dieren overmatig belasten. Wie daarentegen heeft leren rijden, weet hoe hij de paarden moet ondersteunen en ontlasten. Naast paardrijtochten organiseert Dorothea ook paardrijlessen, bijvoorbeeld speciale cursussen voor kinderen. Het uitgebreide aanbod van Dorothea vind je op de Riding in Italy website –voor ieder wat wils.

In het onderstaande filmpje zie je de agriturismo met zijn 3 vakantieappartementen en zijn duidelijke unieke ligging.

We vragen of het niet te warm is voor de Scandinavische IJslandse paarden in Italië. Eigenlijk verdragen ze het goed, zegt Dorothea, omdat ze van nature een lichte zomerjas bezitten voor de warme dagen en zich zo snel aanpassen, dat ze hier hun winterjas maar kort dragen. Alleen in augustus, zegt ze, biedt ze geen ritten aan, ook al is er vraag naar: het zou een marteling zijn voor zowel de dieren als de ruiters.
Je moet gezond verstand boven winstdenken stellen.

HOE KWAM DOROTHEA IN COLLE DE LUPO ?

Dorothea bezat vroeger een paardenboerderij in Beieren en kwam eerder per toeval in le Marche terecht: ze zocht eigenlijk een grotere boerderij in Beieren en op het vastgoedportaal glipte er een advertentie uit het Italiaanse Marche tussen. Het zou even duren voordat de familie van Dorothea en het landgoed “Colle del Lupo” bij elkaar kwamen, maar 5 jaar geleden was het zoiets als voorzienigheid, zegt Dorothea’s echtgenoot Alex (die, zoals hij zegt, gewoonlijk niet in zulke dingen gelooft) ).

De eerste 2 jaar hielden ze zich bezig met het opzetten en verkrijgen van vergunningen en toen het echt moest beginnen kwam Corona! Dus stapte Dorothea over op de fokkerij, waardoor we ons konden vergapen aan twee levendige, lieve veulens in de stal.

Maar eindelijk kon ze nu echt van start gaan en Dorothea is zeer tevreden: de oorspronkelijke bureaucratische obstakels die het moeilijk maakten om overnachtingen aan te bieden bij meerdaagse paardrijtochten werden nu door de Regione Marche opgelost ! Paard & ruiter kunnen nu veel gemakkelijker overnachten bij andere agriturismo’s onderweg. Goed gedaan Regio Marche!

Laura en Elisa, twee stagiaires van “Work and Travel” helpen mee in de Colle del Lupo en laten ons twee van de IJslanders te paard zien. De twee zijn ervaren ruiters en één van hen heeft zelfs een paard thuis in Duitsland. Ze vinden de ritten in de Marche erg leuk: het landschap is gewoon geweldig en er is heel weinig verkeer, dus het is hier heel relaxed, zeggen ze.

NIET ALLEEN PAARDEN EN PAARDRIJDEN :

Heb je niets met paarden of paardrijden ? Ook dan ben je welkom op de Agriturismo Colle del Lupo: slechts ongeveer de helft van de gasten komt om te paardrijden. De andere helft geniet van de rustige ligging, het terras en het zwembad met uitzicht, de uitstapjes of de prachtige sterrenhemel, die op heldere dagen goed te zien is door de afgelegen ligging. Alex, een gepassioneerd astronoom, haalt de telescoop uit om dan de sterrenhemel aan geïnteresseerde gasten uit te leggen. Maar daarover meer in een ander artikel!

ANDERE MOGELIJKHEDEN OM TE PAARDRIJDEN:

Naast de boerderij van Dorothea vonden we nog enkele paardrijmogelijkheden in le Marche – zoek op de trefwoorden “paardrijden” en “Regione Marche” .
Hier zijn slechts enkele voorbeelden ( let op we bezochten ze nog niet)
ll Gaucho op Pian dell’Elmo op Monte San Vicino: enkele gasten van onze B&B boekten een paard rijtocht met Gaucho en kwamen enthousiast terug.
De boerderij Casale Talevi bij Cartoceto
La Casetta dei Cavalieri bij Serra San Quirico
De Sibillini Ranch in het naburige Umbrische Norcia met trekking in het Sibilini-gebergte (het Marchigisch-Umbrische grensgebied)0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *