Ecco Le Marche

Le Marche verkennen in december en begin januari loont altijd de moeite:

Al begin december, in de nacht van 9 december, worden overal focari (vreugdevuren) aangestoken. Zij wijzen de engelen de weg die ze moeten afleggen om het Mariahuisje naar Loreto te brengen.
Op sommige plaatsen vinden eind december en begin januari de “Presepe Vivente”, de levende kerststallen, plaats. Begin januari komt de Befana en brengt de kinderen traditioneel hun cadeautjes. In Urbania is er een groot festival waarbij de hele plaats versierd is in de geest van deze vriendelijke heks.

KERSTMIS IN LE MARCHE

Kerstmis wordt meestal thuis gevierd: Natale con i tuoi, pasqua con chi vuoi (Kerstmis met je dierbaren, Pasen met wie je maar wilt), zegt een Italiaans spreekwoord. Maar het is wel leuk om vooraf een beetje rond te reizen, want veel plekken zijn tijdens de kerstperiode feestelijk versierd en verlicht.

OUDEJAARSAVOND IN LE MARCHE

Oudejaarsavond biedt op zijn beurt verschillende opties:

Sommigen vieren het in besloten kring en als ze niet zelf willen koken, kunnen ze oudejaarsavondmenu’s met meerdere gangen vinden om af te halen (da asporto) bij nabijgelegen restaurants en cateraars, meestal tegen redelijke prijzen.

Mocht je daarna nog zin hebben om te feesten, dan kun je de laatste jaren bijvoorbeeld in ons plaatsje Cupramontana dansen op DJ-sets of livemuziek in de verwarmde tent. Dit jaar is er zelfs een dansfeest met op 29 december een grote loterij in het nieuwe theater.

OUDEJAARSAVOND IN EEN RESTAURANT

Ook de grote oudejaarsmenu’s in de restaurants, genaamd Cenone di Capodanno, zijn populair. Otto en Elke probeerden het meerdere keren uit: een paar jaar geleden een keer bij Ristorante Rosina in Cupramontana, met een 5- of 6-gangenmenu. Bij iedere gang stond er voor iedere tafel een fles wijn! Er speelde ook een coverband van Celentano. Heerlijk eten – inclusief Rosina’s beroemde zelfgemaakte pasta natuurlijk. Dessert, digestief, champagne om middernacht…

Wat ze niet wisten: om middernacht is er in Italië traditiegetrouw een andere gang, namelijk linzen met Cotecchino, een gekookte worst uit de streek rond Modena! Bijzonder lekker waren de berglinzen uit Marche of Umbrië. Maar ze waren die avond zo vol dat ze er maar een klein beetje van probeerden. Een grote vergissing, want de traditie zegt dat de linzen voor rijkdom in het nieuwe jaar staan!

Een andere keer vierden ze de jaarwisseling bij Norma’s in Poggio San Romualdo : het menu bestond uit – zoals gewoonlijk daar – heerlijke huisgemaakte gerechten, meerdere gangen en overvloedig. Om middernacht was er rode champagne waar iedereen op kon proosten. Deze keer waren ze voorbereid: ze hielden zich in bij de voorgerechten zodat ze om middernacht nog ruimte in hun maag hadden voor de linzen met Cotecchino. Tot nu toe ging het goed.

Daarna gingen ze naar buiten om de sterrenhemel en wat vuurwerk te bewonderen. Waar ze niet aan gedacht hadden : toen ze weer naar binnen gingen, stond er een weelderig dessertbuffet klaar! En alle andere gasten stapelden er voldoende van op, alsof de vorige 4-5 gangen al verteerd waren.

Nog een ander jaar waren ze in restaurant La Marca in Rosora. Hier was de kaart iets luxer en was er geweldige live jazzmuziek. Deze keer waren ze op alles voorbereid!

TIPS:

De oudejaarsmenu’s zijn niet goedkoop: de laatste jaren lagen ze tussen de 60 en 70 euro per persoon. Dit jaar zag Elke enkele aankondigingen voor 80 EUR, omdat ook hier jammer genoeg alles duurder wordt. Meestal krijg je er een meergangenmenu met hele fijne gerechten en ook wijn, koffie, digestief en mousserende wijn inbegrepen. In Duitsland kwam Elke aanzienlijk duurdere aanbiedingen tegen…

Niet ieder restaurant biedt ieder jaar een oudejaarsmenu aan; sommige bieden alleen menu’s aan om af te halen, die zijn aanzienlijk goedkoper. Het is het beste om op de aankondigingen te letten of de plaatselijke restaurants te vragen wat er beschikbaar is.

ROOD ONDERGOED
Wist je dat veel mensen in Italië op oudejaarsavond rood ondergoed dragen? Dit zou geluk moeten brengen voor het nieuwe jaar, vooral geluk in de liefde. Maar je moet die wel als cadeau hebben gekregen, ongeacht van wie… Publiciteitsstunt van de lingeriefabrikant of traditie? Wij vonden in ieder geval geen betrouwbare informatie over waar het gebruik vandaan komt.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *