Ecco Le Marche

Een roman die zich afspeelt in Belmonte op een fictieve locatie in de Marche. Oorspronkelijk in het Duits geschreven maar reeds vertaald in het Nederlands, dat moesten we toch lezen! Direct na de eerste pagina’s ontdek ik deze namen Moie, Fabriano Senigallia… Ik ken ze allemaal, want ze liggen bij mij om de hoek. Alsook de beschrijvingen van de verschillende weersomstandigheden, het landschap, de mensen, zo ken ik onze Marche.

De roman is een familiesaga die 4 generaties omvat en zich afspeelt afwisselend in le Marche en Duitsland. Liefdesverhalen, een zoektocht naar zichzelf en zijn oorsprong, doorspekt met spannende geheimen die pas op het einde volledig worden opgelost. Bovendien de liefdevolle beschrijving van een Marchigiaanse familie en een klein, fictief dorp, geïnspireerd op Castiglioni di Arcevia (die we al vermeldden op onze blog):

Castiglioni di Arcevia - Inspiratie voor "Belmonte"

Via onze Duitstalige medeblogster Elke konden we virtueel afspreken met Susanne Mischke, de auteur van “Belmonte” en bestsellerauteur, om over haar roman te praten;

Samen met de medeblogsters Laura en Elke ontmoetten we via Skype, Susanne in haar keuken in Allgäu. Na enkele minuten bleken we wederzijdse kennissen en ervaringen in le Marche te hebben. Zo vloog het uur voorbij.

In Duitsland is Susanne zeer bekend als misdaadschrijfster, dus koos ze het pseudoniem Antonia Riepp voor haar roman Belmonte om haar misdaadfans niet te ontgoochelen. Er komt nl. geen moord voor in het boek, maar het blijft wel spannend, toch de specialiteit van de auteur.

Uit de roman wordt duidelijk dat ze le Marche kent. Hoe? Tussen 2012 en 2017 verbleef ze er elk jaar, één keer zelfs 4 maanden, op zoek naar een rustige plek in Italië om haar misdaadromans te schrijven. Via haar verhuurders en haar plaatselijke Italiaanse lerares leerde ze de plaats, de mensen en vooral de vele verhalen en anekdotes uit de omgeving kennen en ervan te houden. De roman is natuurlijk verzonnen, maar ze verwerkte er talrijke indrukken van het land, de mensen en de verhalen. Het klooster “Maria delle Stelle”, is evenwel totaal verzonnen.

Wat beviel haar vooral aan le Marche? (Susanne was natuurlijk al eerder in andere delen van Italië geweest): de rust zonder massatoerisme, het totaal andere ‘geluidstapijt’ van de natuur, van het gezang van de nachtegaal tot de wielewaal, de wandelingen, de pittoreske plaatsen als Corinaldo en Urbino, de vuurvliegjes, de verborgen verkoelende strandjes in de Esino rivier, natuurlijk ook de zuiderse zon en zee, alsook het lekkere eten en de vriendelijkheid van de mensen.

Susanne geniet van de natuur, het wandelen, de zee en het zwemgedeelte aan de Esino rivier

Toen Susanne naar de Marche kwam om in alle rust te schrijven, dacht ze niet aan een roman als “Belmonte”. Die ontstond pas later in Noord-Duitsland, tijdens een koude winter waar ze haar herinneringen aan de zomer in de Marche begon te koesteren. Het deed haar verlangen naar meer en zo vertelde ze ons, komen er zeker nog 2 delen over Belmonte en le Marche.

Daar verheugen we ons al op alsook op een “live” ontmoeting wanneer ze nog eens naar le Marche komt !

Meer info:

  • De roman: “Het geheim van Belmonte ” van Antonia Riepp, paperback ISBN 9789044355253, ook verkrijgbaar als eBook en luisterboek, gepubliceerd in mei 2020, staat nu 8 weken op de bestsellerlijst van de Duitse Spiegel, meestal op plaats 13,14,15.
  • Het boek verscheen zowel in het Duits als in het Nederlands, doch Susanne weet nog niet of er nog vertalingen komen. “Laten we wachten op de boekenbeurs”, zegt ze….


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *