Ecco Le Marche

Eindelijk kan het weer : de talrijke festiviteiten in le Marche ! Elk dorp organiseert wel een feest, meestal liefdevol georganiseerd door de bewoners en hun verenigingen. Ze heten Sagra, Festa, Fiera of Palio en vinden meestal in het weekend plaats. Sommige hebben een lange traditie, zoals de Sagra dell’Uva in Cupramontana (wijnfestival sinds 1928!) of het Verdicchio feest in Staffolo, dat in 2021 zijn 56e (!) editie beleefde. Anderen bestaan ​​pas een paar jaar en sommigen zijn weer verdwenen omdat er geen helpers meer waren of omdat mensen nu andere festivals doen.

Laura en ik werken allebei in de toeristische sector, waardoor we zelden aan de zomerse evenementen kunnen deelnemen. Gelukkig bezitten Elke en haar man Otto meer tijd en zo gingen ze onlangs naar het Verdicchio en Jazz Festival in Montecarotto, dat ook al 33 jaar plaatsvindt. Volgens haar weer een tof feest, maar wel minder druk dan voor de pandemie.

Welke feesten bestaan er?

Men feest altijd in het teken van een thema; zoals die rond de patroonheiligen. Bijvoorbeeld de Festa di Sant’Eleuterio in Cupramontana of de Festa di San Ciriaco in Ancona. Maar ook landbouw of ambachten dienen als thema, bijv. de Feste della Trebbiatura (Dorsfeesten).Anderen vieren hun typische streekproducten, zoals de Sagra del Carciofo in Montelupone (artisjokfestival) of het Festa del Vi’ de Visciola (kersenwijnfestival), waarover we al bericht hebben. In Pergola, Amandola, Sant’Angelo in Vado eren ze bijvoorbeeld de truffels of houden ze een truffelbeurs (fiera). Nog op andere plaatsen worden de crescia (plat brood gemaakt van maïsmeel), salsicce (venkelworstjes), pizza, gelato, coniglio (konijn), asparagi (asperges), polenta, maccheroncini (pasta), olive all’ascolana (gevulde olijven ), quaglie (kwartel), lumache (slakken), funghi porcini (eekhoorntjesbrood), pesce (vis) in het zonnetje gezet.In de herfst draait het dikwijls rond de kastanjes en paddenstoelen, men verkoopt die dan ook tijdens de Sapori d’Autumno (de geuren van de herfst).
Elke en Otto waren erg onder de indruk van de grote polentaketel die een paar jaar geleden midden op het plein stond op het polentafestival in Apiro:

Anderen brengen historische tijden tot leven en noemen zichzelf Rievocazione, zoals het Romeinse festival in Fano, het Festa della Tratta in Marotta, de Cavalcata dell’Assunta in Fermo, de Palio di San Floriano in Jesi of de middeleeuwse feesten zoals in Poggio Cupro of Offagna. Hier kleden de bewoners zich in kostuums die ze zelf hebben genaaid of geleend van een theater en de plek liefdevol decoreren volgens het motto.

Erg populair is de Zomerjamboree, waar heel Senigallia als hillbillies danst met petticoats en paardenstaarten bij natuurlijk de passende muziek.

Moderne thema’s hebben ook hun weg gevonden, zo zijn er Halloween-festivals, hamburger- en bierfestivals, cannabisfestivals, sangria-festivals of mojito-cocktailfestivals.Heel laat in het jaar vinden dan nog de Sint Maartensfeesten (San Marti di Mergo) of olijfolie festivals plaats (in Senigallia en Cartoceto), die natuurlijk erg afhankelijk zijn van het weer. Want alle festiviteiten vinden buiten plaats.

Wat vind je op deze feesten?

Gastronomische Stands (eetstalletjes)

In le Marche vind je altijd wel eetstalletjes op feesten, vaak met lange tafels voor de gasten, waar specialiteiten uit de omgeving en goede wijn worden geserveerd. Meestal moet je vooraf bij een kassa betalen en bestellen. Soms moet je van tevoren telefonisch reserveren.
Met de inkomsten financieren zich de plaatselijke verenigingen.

Muziek en optredens

Bands van verschillende muziekgenres (Italo, Blues, Jazz, Cover, Rock’n’Roll, Country) treden op op vele festivals. Daarnaast zijn er af en toe optredens van folkloristische groepen, die bijvoorbeeld lokale, grappige liedjes in het plaatselijke dialect uitvoeren met accordeons of begeleiden dansers bij de traditionele Saltarello-dans. De plaatselijke fanfares ontbreken dikwijls ook niet op het appel.
Het blijft meeestal niet beperkt tot muziek, soms zijn er optredens van vuurspuwers, buikdanseressen of clowns.

Mis of processie

Vooral de feesten van de patroonheiligen omvatten ook een mis of zelfs een processie. Ze vinden overdag plaats, terwijl de muziekoptredens en eetkraampjes meestal ’s avonds zijn.

Processie op Corpus Domini in Cupramontana.


Ook kan je soms optochten beleven met zelfgemaakte praalwagens. Ze lijken een beetje op de carnavalswagens zoasl in Limburg of in Aalst. Meestal gemaakt van papier-maché en gebouwd door de jongeren van de gemeentes zelf, zoals op het Fano-carnaval of het Festa dell’Uva in Cupramontana.

Wedstrijden

Sommige feesten organiseren competities waarbij lokale wijken het tegen elkaar opnemen, bijvoorbeeld in boogschieten, wijntonnen rollen of oude spellen zoals de Disfida del Bracciale in Treia. De competities heten Palio, Disfida, Gara of Giostra.
Zeker populair zijn de Briscola-toernooien, het Italiaanse kaartspel dat hier vaak in de bars wordt gespeeld, een heel serieuze aangelegenheid !

kraampjes

Bij enkele feesten tref je ook kraampjes aan: van kermiskraampjes met drop of chocolade, tot streekproducten, tot gewone food en non-food marktkramen, alles is aanwezig. Op de Fiera di San Settimio in Jesi kun je het aantal kraampjes niet tellen !

Loterij – Pesca

Er worden ook loterijen (pesca genaamd) aangeboden, die meestal een goed doel dienen en waarbij items die door lokale bedrijven zijn geschonken, worden verloot. Elke won al potloden, colaglazen, een flesopener, een katapult en een fles wijn. Gelukkig mocht ze het levende biggetje voorbij laten gaan op het San Michele Feest, liever had ze een hele ham gehad !
Of wat dachten jullie van de hoofdprijs van één van mijn vriendinnen, een cruise op de Middellandse zee tijdens het dorpsfeest in Poggio Cupro?

Parkeren

De kleine steden bieden meestal gratis parkeerplaatsen aan. Dit kan een afgezet weiland zijn of een voetbalveld. Ontbreekt er bij de gemeente een parkeerplaats? Dan vervoeren gratis pendelbussen je meestal naar het centrum.

Hoe kom ik meer te weten over de festiviteiten?

dat is de moeilijkehid voor de meeste gasten die van buiten komen, want 1 overkoepelende website met alle evenementen bestaat niet. Dit heeft nl te maken met het feit dat veel gemeenten alles last minute plannen en het dus nooit op tijd kunnen laten publiceren. Soms worden de evenementen pas heel kort van tevoren aangekondigd en alleen lokaal geadverteerd.

Hier enkele tips waar je info kan vinden:

-let op posters die in de steden en naburige steden worden opgehangen
-Informeer bij het plaatselijke VVV-kantoor wat er in de omgeving te doen is
-Kijk op de websites of Facebookpagina’s van ofwel de gemeenten ofwel de Pro-Loco (verenigingen die het plaatselijke toerisme promoten).
-er zijn websites en facebookpagina’s over festivals, helaas alleen in het Italiaans, waar je kunt zoeken op datum en regio of provincie: viaggiesagre , marcheinfesta , restodelcarlino (krant) , virgilio.it (gele pagina’s) .
-voor degenen die niet graag op internet zoeken, ga naar een edicola (krantenkiosk of -winkel) en koop daar het boekje genaamd corriere-proposte, dat verslag doet van festivals, maar ook van theatervoorstellingen, concerten, markten en andere evenementen in le Marche.
Zelf kocht ik het 20 jaar geleden toen internet nog in de kinderschoenen stond. Tot mijn verbazing bestond het nog en Elke schafte zich meteen de zomereditie van 2022 aan voor slechts 3€ !
– vraag ook je gastheer of- vrouw waar je logeert, die weten meestal ook welke evenementen er zullen plaatsvinden.Koos je een evenement uit? Zoek dan het bewuste feest op internet, meestal ontdek je er een paar dagen ervoor het gedetailleerde programma.

Wie bezoekt de festivals?

De feesten zijn meestal lokale festiviteiten, die door de lokale bevolking worden bijgewoond. Maar natuurlijk is iedereen welkom. Een paar grote festivals zoals de zomerjamboree in Senigallia of de Sagra dell’Uva in Cupramontana lokken ook bezoekers van buiten de regio of zelfs van buiten Italie !

In ieder geval heb je meestal snel contact met anderen, zeker als je een mondje Italiaans spreekt ! Wij werden meteen getrakteerd op ons alleererste dorpsfeest 21 jaar geleden door de koppels die naast ons zaten, want we moesten toch zeker de lokale specialiteiten leren kennen ! De Verdicchio vloeide dan ook rijkelijk die avond !!!

Buone feste nelle Marche !!!


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *